skład / składniki
metoda gotowania
co ugotować z mielonej ryby? Oczywiście pyszne placki rybne według klasycznego przepisu!
Ogólnie rzecz biorąc, kotlety można gotować z dowolnej odmiany ryb. Podstawowe składniki można kopać uzupełnione ulubionymi przyprawami lub warzywami, a smażenie, pieczenie lub możliwość gotowania na parze zaspokoi potrzeby nie tylko smaczne, ale także dietetyczne. Ale dzisiaj porozmawiamy o gotowaniu na patelni.
aby przygotować podstawowe placki rybne, bierzemy budżetową i dostępną dla wszystkich rybę mintaja. Najczęściej ta odmiana jest już sprzedawana bez łusek i wnętrzności, co znacznie ułatwia proces przygotowania. Oddziel filet, przecinając tuszę wzdłuż grzbietu i usuwając skórę.
mielona ryba jest przygotowywana przez podwójne mielenie, co zapewnia nie tylko dodatkową delikatność, ale także kruszenie kości. Jeśli chcesz, możesz kupić gotowe mięso mielone w sklepie-czasami można je znaleźć w działach rybnych.
rozerwij Bochenek na małe kawałki i namocz w mleku. Obierz cebulę i marchewkę, umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę można drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa podczas drugiego mielenia mielonej ryby. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Dodajemy warzywa do ryb, tam też wysyłamy namoczony chleb. Wbij jajko do mieszanki, dodaj sól, mielony pieprz i zagniataj mięso mielone rękami-dzięki czemu okaże się bardziej delikatne i jednorodne.
jeśli masz czas, wyślij mięso mielone do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu będzie lepiej rzeźbiony, a kotlety utrzymają swój kształt.
podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Z zimnego mięsa mielonego formujemy kotlety wilgotnymi rękami, zwijamy je w bułkę tartą i układamy na gorącej patelni. Smażyć na złoty kolor i odwrócić na drugą stronę. Gdy po obu stronach kotlety okazały się równie apetyczne i złote, układamy je na talerzu, uzupełniamy dowolnym dodatkiem i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g