mielona ryba na patelni

świetna opcja gotowania ryb. Ciesz się rodziną! Mielona ryba na patelni, a mianowicie Klasyczne kotlety – to pyszne danie, do którego dobrze nadają się tłuczone ziemniaki i prawie każdy inny dodatek. Domowe ciastka rybne są zwykle kochane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 31 % 8 g
139 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

co ugotować z mielonej ryby? Oczywiście pyszne placki rybne według klasycznego przepisu!

Ogólnie rzecz biorąc, kotlety można gotować z dowolnej odmiany ryb. Podstawowe składniki można kopać uzupełnione ulubionymi przyprawami lub warzywami, a smażenie, pieczenie lub możliwość gotowania na parze zaspokoi potrzeby nie tylko smaczne, ale także dietetyczne. Ale dzisiaj porozmawiamy o gotowaniu na patelni.

aby przygotować podstawowe placki rybne, bierzemy budżetową i dostępną dla wszystkich rybę mintaja. Najczęściej ta odmiana jest już sprzedawana bez łusek i wnętrzności, co znacznie ułatwia proces przygotowania. Oddziel filet, przecinając tuszę wzdłuż grzbietu i usuwając skórę.

mielona ryba jest przygotowywana przez podwójne mielenie, co zapewnia nie tylko dodatkową delikatność, ale także kruszenie kości. Jeśli chcesz, możesz kupić gotowe mięso mielone w sklepie-czasami można je znaleźć w działach rybnych.

rozerwij Bochenek na małe kawałki i namocz w mleku. Obierz cebulę i marchewkę, umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę można drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa podczas drugiego mielenia mielonej ryby. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Dodajemy warzywa do ryb, tam też wysyłamy namoczony chleb. Wbij jajko do mieszanki, dodaj sól, mielony pieprz i zagniataj mięso mielone rękami-dzięki czemu okaże się bardziej delikatne i jednorodne.

jeśli masz czas, wyślij mięso mielone do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu będzie lepiej rzeźbiony, a kotlety utrzymają swój kształt.

podgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Z zimnego mięsa mielonego formujemy kotlety wilgotnymi rękami, zwijamy je w bułkę tartą i układamy na gorącej patelni. Smażyć na złoty kolor i odwrócić na drugą stronę. Gdy po obu stronach kotlety okazały się równie apetyczne i złote, układamy je na talerzu, uzupełniamy dowolnym dodatkiem i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy