Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami, mozzarellą i rukolą

letnia sałatka z jagód, mięsa i sera ze wspaniałym dressingiem. Ta sałatka, którą widziałem w jednym magazynie kulinarnym. Wszystkie składniki były pod ręką, więc postanowiłem je natychmiast ugotować. Osobno wszystkie składniki są pyszne, ale w tej kombinacji okazuje się prawdziwą radość dla smakoszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 22 % 6 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z kurczakiem, brzoskwiniami, mozzarellą i rukolą, potrzebujemy: fileta z kurczaka, pęczka rukoli, dojrzałych brzoskwiń, garści jagód (mam maliny, agrest i trochę wiśni), mozzarelli, czarnego pieprzu i soli i oliwy z oliwek do smażenia kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w średnie plastry. Posyp solą i pieprzem (do koloru dodałam jeszcze trochę papryki).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż filet z kurczaka na patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jagody, osusz. Usuń kucyki. Usuń nasiona z wiśni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Brzoskwinie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj rukolę, osusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z limonki,octu balsamicznego, czarnego pieprzu i soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sok z limonki. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładka. Dodaj zmielony pieprz i sól i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na półmisku ułóż rukolę, kulki mozzarelli; kawałki kurczaka i pokrojone brzoskwinie. Posyp sałatkę jagodami. Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!

zamiast octu balsamicznego możesz użyć gotowego sosu balsamicznego, wtedy sos okaże się bardziej lepki i aromatyczny. Kurczaka nie można smażyć, ale natrzeć przyprawami i upiec w całości w piekarniku. Oprócz rukoli możesz użyć dowolnych innych liści sałaty lub gotowej mieszanki sałatek.

rukola to pikantna sałatka, na podstawie której można przygotować wiele pysznych, zdrowych i interesujących sałatek. A & amp; nbsp; sałatki z nią okazują się również bardzo piękne i eleganckie. Rukola świetnie komponuje się z owocami i jagodami. A sugerowana przeze mnie sałatka wyraźnie to pokazuje.

trudno uwierzyć, że ta sałata była kiedyś uważana za chwast. Jednak teraz nie ma praktycznie ani jednej kawiarni ani restauracji, w której menu nie ma sałatki, która zawiera rukolę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy