skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z kurczakiem, brzoskwiniami, mozzarellą i rukolą, potrzebujemy: fileta z kurczaka, pęczka rukoli, dojrzałych brzoskwiń, garści jagód (mam maliny, agrest i trochę wiśni), mozzarelli, czarnego pieprzu i soli i oliwy z oliwek do smażenia kurczaka.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w średnie plastry. Posyp solą i pieprzem (do koloru dodałam jeszcze trochę papryki).
Krok 3:
Podsmaż filet z kurczaka na patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 4:
Umyj jagody, osusz. Usuń kucyki. Usuń nasiona z wiśni.
Krok 5:
Brzoskwinie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6:
Umyj rukolę, osusz.
Krok 7:
Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z limonki,octu balsamicznego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 8:
Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sok z limonki. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładka. Dodaj zmielony pieprz i sól i wymieszaj.
Krok 9:
Na półmisku ułóż rukolę, kulki mozzarelli; kawałki kurczaka i pokrojone brzoskwinie. Posyp sałatkę jagodami. Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!
zamiast octu balsamicznego możesz użyć gotowego sosu balsamicznego, wtedy sos okaże się bardziej lepki i aromatyczny. Kurczaka nie można smażyć, ale natrzeć przyprawami i upiec w całości w piekarniku. Oprócz rukoli możesz użyć dowolnych innych liści sałaty lub gotowej mieszanki sałatek.
rukola to pikantna sałatka, na podstawie której można przygotować wiele pysznych, zdrowych i interesujących sałatek. A & amp; nbsp; sałatki z nią okazują się również bardzo piękne i eleganckie. Rukola świetnie komponuje się z owocami i jagodami. A sugerowana przeze mnie sałatka wyraźnie to pokazuje.
trudno uwierzyć, że ta sałata była kiedyś uważana za chwast. Jednak teraz nie ma praktycznie ani jednej kawiarni ani restauracji, w której menu nie ma sałatki, która zawiera rukolę. 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g