Serbska pleskawica

soczysty, aromatyczny, mięsisty kotlet dla mięsożerców! Pleskavica to bardzo apetyczny okrągły kotlet mięsny. Jest przygotowywany wyłącznie z mięsa, cebuli i przypraw. Nie powinno być w niej nic więcej. Przygotowuje się go na grillu lub, w przypadku braku, po prostu na gorącej patelni. To danie jest bardzo lubiane przez mięsożerców. Spróbuj go ugotować i Ty! Dzielę się z wami przepisem na jego przygotowanie. Bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 13 % 4 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować to danie, możesz wziąć gotowe mięso mielone z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. I możesz go ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, pokrój kawałki wieprzowiny i wołowiny, mniej więcej tego samego rozmiaru, na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól i zmielony czerwony pieprz (ostry) do gotowego mięsa mielonego. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się w mięsie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej wodę mineralną, gazowaną do mięsa mielonego. Dzięki swojej obecności gotowe danie będzie bardzo soczyste. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ubij w misce i dociśnij czymś. Możesz przykryć talerzem i umieścić słoik z wodą na wierzchu. W tej skompresowanej formie włóż miskę do lodówki na jeden dzień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dniu przygotuj cebulę do mięsa. Aby to zrobić, wyczyść i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę , starając się, aby była jak najmniejsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekana cebula, Dodaj do marynowanego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Następnie ubij gotowe mięso mielone o miskę. Aby to zrobić, po prostu podnieś go rękami i rzuć o dno miski. Dzięki tej procedurze mięso mielone stanie się ubite i bardziej plastyczne, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby uformować tortille mięsne, posmaruj ręce oliwą z oliwek, uszczypnij trochę mieszanki mięsnej i uformuj małe okrągłe tortille o średnicy około 10-13 cm. Smaż je w gorącym oleju na średnim ogniu przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Podczas smażenia naciśnij je szpatułką i sprawdź, jaki sok jest uwalniany, aby nie przegapić pożądanego stopnia gotowości. Podawaj pleskavicę jako dodatek do ziemniaków lub z makaronem. Podawaj również ze świeżymi warzywami. Możesz zrobić dodatkowy sos czosnkowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy