skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować to danie, możesz wziąć gotowe mięso mielone z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. I możesz go ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, pokrój kawałki wieprzowiny i wołowiny, mniej więcej tego samego rozmiaru, na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 2:

Dodaj sól i zmielony czerwony pieprz (ostry) do gotowego mięsa mielonego. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się w mięsie.
Krok 3:

Następnie wlej wodę mineralną, gazowaną do mięsa mielonego. Dzięki swojej obecności gotowe danie będzie bardzo soczyste. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ubij w misce i dociśnij czymś. Możesz przykryć talerzem i umieścić słoik z wodą na wierzchu. W tej skompresowanej formie włóż miskę do lodówki na jeden dzień.
Krok 4:

Po dniu przygotuj cebulę do mięsa. Aby to zrobić, wyczyść i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę , starając się, aby była jak najmniejsza.
Krok 5:

Drobno posiekana cebula, Dodaj do marynowanego mięsa.
Krok 6:

Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Następnie ubij gotowe mięso mielone o miskę. Aby to zrobić, po prostu podnieś go rękami i rzuć o dno miski. Dzięki tej procedurze mięso mielone stanie się ubite i bardziej plastyczne, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas smażenia.
Krok 7:

Aby uformować tortille mięsne, posmaruj ręce oliwą z oliwek, uszczypnij trochę mieszanki mięsnej i uformuj małe okrągłe tortille o średnicy około 10-13 cm. Smaż je w gorącym oleju na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 8:

Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Podczas smażenia naciśnij je szpatułką i sprawdź, jaki sok jest uwalniany, aby nie przegapić pożądanego stopnia gotowości. Podawaj pleskavicę jako dodatek do ziemniaków lub z makaronem. Podawaj również ze świeżymi warzywami. Możesz zrobić dodatkowy sos czosnkowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g





