skład / składniki
metoda gotowania
pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie, ogórek w cienkie koła, drobno posiekaj sałatkę. Drobno posiekaj białą cebulę (trafi do mielonego mięsa)
włóż mięso mielone do miski, wbij tam jajko i dodaj drobno posiekaną białą cebulę, sól i pieprz.
pokrój bułki na pół.
podgrzej patelnię na dużym ogniu, ułóż bułki i gotuj, aż będą złote. Zajmuje to około 1-2 minut na jedną bułkę.
odłóż gotowe bułki na bok.
Ustaw drugą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej roślinny i rozprowadź na patelni. Podziel gotowe mięso mielone na dwie równe części i uformuj tortille nieco większe niż bułka (zwiń kulkę, a następnie delikatnie zacznij ją spłaszczać, tworząc tortillę).
umieść kotlet na rozgrzanej patelni i gotuj na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
Odwróć placki i gotuj przez kolejne 5 minut.
podczas smażenia kotletów przygotujemy podstawę do burgerów.
posmaruj dolną bułkę 1 łyżeczką majonezu. Następnie ułóż sałatę lodową i rozprowadź na bułce. Na wierzch posyp ogórkiem, cebulą i 2 kawałkami sera.
połóż gorący kotlet na serze. Posmaruj kotlet 1 łyżeczką keczupu i przykryj górną bułką.
smacznego!
do kotletów można użyć czystej wołowiny lub czystej mielonej wieprzowiny.
w tym przepisie użyłem sałaty lodowej, ale można ją zastąpić dowolną inną.
ogórki można zastąpić solonymi.
ser może być używany zarówno jako mozzarella, jak i cheddar (lub jakikolwiek inny według Twojego gustu, ale nadal polecam te dwa).
cebulę do nadzienia można marynować z wyprzedzeniem (5-10 minut przed montażem), w tym celu włóż posiekaną cebulę do głębokiej miski, dodaj 0,25 łyżeczki cukru i 0,5-1 łyżeczki octu (proporcje obliczane są na 1/4 cebuli). Możesz użyć dowolnej cebuli (czerwonej, białej, cebuli).
możesz również dodać pomidora pokrojonego w plasterki do nadzienia.
jeśli mięso mielone jest zbyt tłuste, polecam smażyć kotlety na lekko natłuszczonej patelni i najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, aby łatwo było obrócić kotlet i aby się nie rozpadł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g