Domowy hamburger z mieloną wieprzowiną i mozzarellą

pyszny przepis na domowego burgera. Gotuje się w 30 minut.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 28 % 10 g
198 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie, ogórek w cienkie koła, drobno posiekaj sałatkę. Drobno posiekaj białą cebulę (trafi do mielonego mięsa)
włóż mięso mielone do miski, wbij tam jajko i dodaj drobno posiekaną białą cebulę, sól i pieprz.
pokrój bułki na pół.
podgrzej patelnię na dużym ogniu, ułóż bułki i gotuj, aż będą złote. Zajmuje to około 1-2 minut na jedną bułkę.
odłóż gotowe bułki na bok.
Ustaw drugą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej roślinny i rozprowadź na patelni. Podziel gotowe mięso mielone na dwie równe części i uformuj tortille nieco większe niż bułka (zwiń kulkę, a następnie delikatnie zacznij ją spłaszczać, tworząc tortillę).
umieść kotlet na rozgrzanej patelni i gotuj na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
Odwróć placki i gotuj przez kolejne 5 minut.
podczas smażenia kotletów przygotujemy podstawę do burgerów.
posmaruj dolną bułkę 1 łyżeczką majonezu. Następnie ułóż sałatę lodową i rozprowadź na bułce. Na wierzch posyp ogórkiem, cebulą i 2 kawałkami sera.
połóż gorący kotlet na serze. Posmaruj kotlet 1 łyżeczką keczupu i przykryj górną bułką.
smacznego!

do kotletów można użyć czystej wołowiny lub czystej mielonej wieprzowiny.
w tym przepisie użyłem sałaty lodowej, ale można ją zastąpić dowolną inną.
ogórki można zastąpić solonymi.
ser może być używany zarówno jako mozzarella, jak i cheddar (lub jakikolwiek inny według Twojego gustu, ale nadal polecam te dwa).
cebulę do nadzienia można marynować z wyprzedzeniem (5-10 minut przed montażem), w tym celu włóż posiekaną cebulę do głębokiej miski, dodaj 0,25 łyżeczki cukru i 0,5-1 łyżeczki octu (proporcje obliczane są na 1/4 cebuli). Możesz użyć dowolnej cebuli (czerwonej, białej, cebuli).
możesz również dodać pomidora pokrojonego w plasterki do nadzienia.
jeśli mięso mielone jest zbyt tłuste, polecam smażyć kotlety na lekko natłuszczonej patelni i najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, aby łatwo było obrócić kotlet i aby się nie rozpadł.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy