najtrudniejszą rzeczą„w robieniu burgerów w domu jest zdobycie bułki i kotleta (jeśli gotujesz z nią). Co więcej, kwestia techniki i artystycznego smaku: zbieranie kanapki może być prawdziwą przyjemnością. Aby nie tracić czasu na gotowanie (w końcu mówimy o szybkim daniu), lepiej smażyć kotlety z wyprzedzeniem. I kup bułki w sklepie (cóż, lub upiecz je z wyprzedzeniem). W momencie montażu pozostaje tylko podgrzać kotlet w kuchence mikrofalowej. I możesz tam wysłać całą kanapkę.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na burgery:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
Kok | 242 | 12 | 1 | 49 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
ketchup | 93 | 1.8 | 1 | 22.2 |
ogórki kiszone | 16 | 2.8 | 0 | 1.3 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
ogólnie Burger smakuje lepiej na ciepło. Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej w domu, możesz trzymać ją trochę w gorącym piekarniku. Lub podgrzej bułkę i kotlet na patelni bez oleju.
klasyczna kompilacja wygląda tak:
- cienka warstwa majonezu lub innego sosu leży na dnie przekrojonej na pół bułki. Smarujemy również górną część od wewnątrz.
- drugi to liść sałaty koronkowej.
- trzeci to kotlet.
- następnie okrąg świeżego pomidora o średnicy tego samego kotleta.
- piąty to okrąg cebuli.
- szósty to świeży lub solony ogórek pokrojony po przekątnej.
- siódmy to kwadratowy kawałek roztopionego sera (ładnie prezentuje swoje kąciki w kanapce).
oczywiście wszystkie warstwy można zamieniać według własnego nastroju. Jakiś duplikat-nie ma tu żadnych zasad. Niektórzy używają szaszłyków, które przebijają cały Burger w środku, aby się nie rozpadł. Inni nie przecinają całkowicie bułki, pozostawiając ją z jednej krawędzi w całości. A nadzienie układa się ostrożnie, aby ta krawędź nie pękła. Wtedy podczas gryzienia zawartość kanapki przynajmniej z jednej strony nie wychodzi))
pięć najszybszych przepisów na burgery w domu:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Burger Sałatkowy | 10 min | 186 | +21 |
soczysty burger | 15 min | 188 | +30 |
hamburgery sojowe | 20 min | 274 | +7 |
grillowane burgery | 20 min | 195 | +53 |
Budżet Sloppy Joe Burger Sloppy Joe | 20 min | 183 | +11 |
kilka wskazówek dotyczących kotletów :
- weź mięso mielone w tej proporcji-80% mięsa na 20% tłuszczu
- używaj tylko wołowiny (najlepiej marmurkowej, ale to nie jest krytyczne)
- aby uzyskać idealnie okrągły kształt, użyj pierścienia lub specjalnego urządzenia do okrągłych kotletów
- na surowo powinny być większe niż średnica bułek - podczas smażenia zmniejszą się
Life Hacki :
- aby farsz wypadł mniej, zrób kotlety z wgłębieniem
- jeśli odwrócisz burgera & bdquo;do góry nogami & rdquo;, jego zawartość nie wypadnie