skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowego Big burgera? Przygotuj jedzenie. Zrobiłam burgera z gotową kupioną bułką, ale możesz je upiec sam. Mięso mielone nadaje się z dowolnego mięsa, mam wołowinę, możesz wziąć kurczaka, wieprzowinę, jagnięcinę, jeśli ugotujesz kotlet z ciecierzycy, otrzymasz wegetariańskiego burgera. Podobnie jest z warzywami-weź dowolną sałatkę, pomidory, paprykę, zioła do smaku. Możesz wziąć dowolny ser, ale lepiej wybrać taki, który dobrze się topi.
Krok 2:
Do mięsa mielonego dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz, nie musisz dodawać nic więcej, zwłaszcza cebuli. Z nim nie dostaniesz burgera, ale kotlet w cieście. Dobrze zagnieść i uformować płaską tortillę o średnicy nieco większej niż sama bułka. Podczas smażenia kotlet jest znacznie zmniejszony.
Krok 3:
Postaw patelnię na ogniu, rozgrzej w niej olej na dużym ogniu. Ułóż kotlet.
Krok 4:
Smaż kotlet przez 6-8 minut, ciągle obracając, przez minutę z każdej strony. Powinna być dobrze zarumieniona.
Krok 5:
Przy ostatnim przewróceniu połóż ser na mięsie i przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj, aż ser się stopi. Wziąłem już topiony do cheeseburgerów, więc zajęło mi to trochę czasu. Jeśli ser jest twardy, zajmie to więcej czasu.
Krok 6:
Pokrój bułkę na pół. Można to zrobić podczas smażenia mięsa.
Krok 7:
Na rozgrzanej patelni bez oleju lekko opiekaj bułkę pokrojoną stroną. Zrobiłem to na patelni grillowej, ale jest to możliwe na zwykłej. Najważniejsze, aby nie dodawać oleju.
Krok 8:
Pokrój cebulę i ogórki w pierścienie. Cebulę można również po prostu pokroić w kostkę, nie jest to krytyczne.
Krok 9:
Złóż burgera. Rozłóż dolną bułkę musztardą, górną sosem. Sosy mogą być różnorodne, zarówno pomidorowe, jak i kremowe.
Krok 10:
Połóż kotlet.
Krok 11:
Połóż cebulę i ogórki na mięsie.
Krok 12:
Przykryj górną połową bułki i podawaj natychmiast. Aby Burger rozpadł się podczas serwowania, możesz go połączyć specjalnymi szaszłykami. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g