Domowy Big Burger

Oryginalny, apetyczny, ze zwykłych produktów! Domowy Big Burger to przepis, który nauczy Cię jak szybko i bez kłopotów zrobić prawdziwego burgera tak samo, jak w znanych restauracjach. Składniki będą potrzebne dostępne i nie zajmie to dużo czasu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
194 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowego Big burgera? Przygotuj jedzenie. Zrobiłam burgera z gotową kupioną bułką, ale możesz je upiec sam. Mięso mielone nadaje się z dowolnego mięsa, mam wołowinę, możesz wziąć kurczaka, wieprzowinę, jagnięcinę, jeśli ugotujesz kotlet z ciecierzycy, otrzymasz wegetariańskiego burgera. Podobnie jest z warzywami-weź dowolną sałatkę, pomidory, paprykę, zioła do smaku. Możesz wziąć dowolny ser, ale lepiej wybrać taki, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mięsa mielonego dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz, nie musisz dodawać nic więcej, zwłaszcza cebuli. Z nim nie dostaniesz burgera, ale kotlet w cieście. Dobrze zagnieść i uformować płaską tortillę o średnicy nieco większej niż sama bułka. Podczas smażenia kotlet jest znacznie zmniejszony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw patelnię na ogniu, rozgrzej w niej olej na dużym ogniu. Ułóż kotlet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż kotlet przez 6-8 minut, ciągle obracając, przez minutę z każdej strony. Powinna być dobrze zarumieniona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ostatnim przewróceniu połóż ser na mięsie i przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj, aż ser się stopi. Wziąłem już topiony do cheeseburgerów, więc zajęło mi to trochę czasu. Jeśli ser jest twardy, zajmie to więcej czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój bułkę na pół. Można to zrobić podczas smażenia mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na rozgrzanej patelni bez oleju lekko opiekaj bułkę pokrojoną stroną. Zrobiłem to na patelni grillowej, ale jest to możliwe na zwykłej. Najważniejsze, aby nie dodawać oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę i ogórki w pierścienie. Cebulę można również po prostu pokroić w kostkę, nie jest to krytyczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż burgera. Rozłóż dolną bułkę musztardą, górną sosem. Sosy mogą być różnorodne, zarówno pomidorowe, jak i kremowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kotlet.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż cebulę i ogórki na mięsie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj górną połową bułki i podawaj natychmiast. Aby Burger rozpadł się podczas serwowania, możesz go połączyć specjalnymi szaszłykami. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy