tamagoyaki omlet japoński

więc na pewno jeszcze nie ugotowałeś omletu na śniadanie! Najciekawsza wersja omletu jajecznego, jaką znam.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 56 % 22 g
węglowodany 13 % 5 g
216 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jaja kurze myjemy ciepłą wodą i rozbijamy na naczynia, w których będziemy pracować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzepaczką lub widelcem lekko wymieszaj jajka, uzyskując mniej lub bardziej jednorodną konsystencję. Nie musisz bić, w tym przepisie bąbelki będą tylko zbędne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby uzyskać gładszą mieszankę jajeczną, przepuść ją przez drobny sitko. W ten sposób wici i pęcherzyki oddzielą się od głównej mieszaniny. Nie będziemy ich potrzebować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ocet ryżowy, sos sojowy i cukier do powstałej jednorodnej mieszanki. Mieszaj mieszaninę, aż ziarna cukru się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz podgrzej patelnię i dodaj kroplę oleju słonecznikowego. Będę smażyć omlet na patelni z niskimi bokami-Naleśnikarka. Wlej pierwszą porcję mieszanki jajecznej, rozprowadzając ją dokładnie na całej powierzchni naleśnika okrężnymi ruchami. Jak zwykle robimy to podczas smażenia naleśników. W sumie otrzymasz około 4-5 takich naparów, czyli 4-5 warstw jaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko pierwszy naleśnik się złapie, użyj szpatułki do gotowania (lub innego wygodnego narzędzia, na przykład widelca) i delikatnie i dość mocno przekręć naleśnik w rolkę, uważając, aby nie rozerwać cienkiego i delikatnego płótna naleśnikowego. Przesuń rolkę do krawędzi patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz na części patelni, która okazała się luźniejsza, kapie kroplę oleju roślinnego, jeśli to konieczne. I wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej, w ten sam sposób równomiernie rozprowadzając ją okrężnymi ruchami. Chodzi o to, aby każdy następny naleśnik przykleił się i połączył z poprzednim, już gotowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym momencie układam cienko pokrojone kawałki szynki wzdłuż przyszłej bułki. A gdy tylko nowy naleśnik się złapie, ponownie zawijam go w rolkę, zaczynając od gotowego naleśnika. Staraj się kręcić rolkę tak mocno, jak to możliwe, aby uniknąć tworzenia się pustych przestrzeni w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie posmaruj patelnię olejem słonecznikowym, jeśli to konieczne. Pozwól olejowi się rozgrzać i wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej. Na tym naleśniku rozprowadzamy cienko pokrojony ser. Zrobi to każdy półstały. Ponownie zawijamy. Powtarzamy tę prostą operację, aż skończy się mieszanka jajeczna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W końcu powinna być taka gęsta gąsienica jajeczna z nadzieniem. A gdy omlet jest jeszcze gorący, można nadać mu dowolny kształt. Odbywa się to za pomocą maty bambusowej - makisy. Owijamy Makis folią spożywczą i mocno dociskając omlet rękami, nadajemy mu niezbędny kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy