skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jaja kurze myjemy ciepłą wodą i rozbijamy na naczynia, w których będziemy pracować.
Krok 2:
Trzepaczką lub widelcem lekko wymieszaj jajka, uzyskując mniej lub bardziej jednorodną konsystencję. Nie musisz bić, w tym przepisie bąbelki będą tylko zbędne.
Krok 3:
Aby uzyskać gładszą mieszankę jajeczną, przepuść ją przez drobny sitko. W ten sposób wici i pęcherzyki oddzielą się od głównej mieszaniny. Nie będziemy ich potrzebować.
Krok 4:
Dodaj ocet ryżowy, sos sojowy i cukier do powstałej jednorodnej mieszanki. Mieszaj mieszaninę, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
Krok 5:
Teraz podgrzej patelnię i dodaj kroplę oleju słonecznikowego. Będę smażyć omlet na patelni z niskimi bokami-Naleśnikarka. Wlej pierwszą porcję mieszanki jajecznej, rozprowadzając ją dokładnie na całej powierzchni naleśnika okrężnymi ruchami. Jak zwykle robimy to podczas smażenia naleśników. W sumie otrzymasz około 4-5 takich naparów, czyli 4-5 warstw jaj.
Krok 6:
Gdy tylko pierwszy naleśnik się złapie, użyj szpatułki do gotowania (lub innego wygodnego narzędzia, na przykład widelca) i delikatnie i dość mocno przekręć naleśnik w rolkę, uważając, aby nie rozerwać cienkiego i delikatnego płótna naleśnikowego. Przesuń rolkę do krawędzi patelni.
Krok 7:
Teraz na części patelni, która okazała się luźniejsza, kapie kroplę oleju roślinnego, jeśli to konieczne. I wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej, w ten sam sposób równomiernie rozprowadzając ją okrężnymi ruchami. Chodzi o to, aby każdy następny naleśnik przykleił się i połączył z poprzednim, już gotowym.
Krok 8:
W tym momencie układam cienko pokrojone kawałki szynki wzdłuż przyszłej bułki. A gdy tylko nowy naleśnik się złapie, ponownie zawijam go w rolkę, zaczynając od gotowego naleśnika. Staraj się kręcić rolkę tak mocno, jak to możliwe, aby uniknąć tworzenia się pustych przestrzeni w środku.
Krok 9:
Ponownie posmaruj patelnię olejem słonecznikowym, jeśli to konieczne. Pozwól olejowi się rozgrzać i wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej. Na tym naleśniku rozprowadzamy cienko pokrojony ser. Zrobi to każdy półstały. Ponownie zawijamy. Powtarzamy tę prostą operację, aż skończy się mieszanka jajeczna.
Krok 10:
W końcu powinna być taka gęsta gąsienica jajeczna z nadzieniem. A gdy omlet jest jeszcze gorący, można nadać mu dowolny kształt. Odbywa się to za pomocą maty bambusowej - makisy. Owijamy Makis folią spożywczą i mocno dociskając omlet rękami, nadajemy mu niezbędny kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g