Francuskie koperty w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami

pyszne, aromatyczne i bardzo apetyczne domowe wypieki! Francuskie koperty w piekarniku z serem, kurczakiem i ziemniakami to świetna przekąska na świątecznym stole. Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę. Można jeść na zimno lub na gorąco.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 49 % 19 g
206 kcal
IG: 95 / 0 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie koperty z kurczakiem i ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie i rozgrzanie. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż ziemniaki z kurczakiem. Smażyć na małym ogniu przez 7-8 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Lekko ostudź nadzienie. Jeśli rozłożysz gorące nadzienie na ciasto, ciasto pod nim bardzo mięknie i jest niewygodne do przeniesienia na blachę do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój w kwadraty. Umieść trochę nadzienia na środku i dodaj starty ser. Zbierz rogi ciasta na środku i ściśnij krawędzie, pozostawiając kilka otworów na ucieczkę pary.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść koperty na blasze wyłożonej papierem do gotowania. Posmaruj powierzchnię każdej koperty żółtkiem. w razie potrzeby można posypać sezamem lub makiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 do 25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie koperty staną się apetyczne złote i nieznacznie wzrosną. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy