skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie koperty z kurczakiem i ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki, aby miało czas na rozmrożenie i rozgrzanie. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.
Krok 2:
Filet z kurczaka i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż ziemniaki z kurczakiem. Smażyć na małym ogniu przez 7-8 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Lekko ostudź nadzienie. Jeśli rozłożysz gorące nadzienie na ciasto, ciasto pod nim bardzo mięknie i jest niewygodne do przeniesienia na blachę do pieczenia.
Krok 4:
Ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój w kwadraty. Umieść trochę nadzienia na środku i dodaj starty ser. Zbierz rogi ciasta na środku i ściśnij krawędzie, pozostawiając kilka otworów na ucieczkę pary.
Krok 5:
Umieść koperty na blasze wyłożonej papierem do gotowania. Posmaruj powierzchnię każdej koperty żółtkiem. w razie potrzeby można posypać sezamem lub makiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 do 25 minut.
Krok 6:
W tym czasie koperty staną się apetyczne złote i nieznacznie wzrosną. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g