skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste posiekane kotlety z piersi kurczaka? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Kotlety można gotować z mięsa dowolnej części kurczaka. Użyję filetów z piersi. Jaja mam kategorii C1.
Krok 2:
Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki. Staraj się pokroić go tak drobno, jak to możliwe. Przenieś gotowe pokrojone mięso do osobnej miski.
Krok 3:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe i dodaj do miski do mięsa.
Krok 4:
Następnie dodaj drobno posiekany koperek i jajka.
Krok 5:
Dodaj śmietanę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj go do miski. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki.
Krok 6:
Wlej trochę mąki do miski.
Krok 7:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Wygodnie jest wymieszać masę kotleta dużą łyżką. Masa jest dość wilgotna.
Krok 8:
Podgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę masy na patelni i smaż kotlety z obu stron przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor. Mięso z kurczaka gotuje się wystarczająco szybko.
Krok 10:
Soczyste kotlety z kurczaka są gotowe! Uzupełnij je dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami! Podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g