soczyste kotlety z piersi kurczaka posiekane

Szybkie i smaczne, bez maszynki do mięsa, codziennie świętuj! Soczyste mielone kotlety z piersi kurczaka Lubię prostotę i wygodę gotowania. Można je podawać na rodzinny lub świąteczny obiad pod dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 17 % 5 g
155 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste posiekane kotlety z piersi kurczaka? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Kotlety można gotować z mięsa dowolnej części kurczaka. Użyję filetów z piersi. Jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki. Staraj się pokroić go tak drobno, jak to możliwe. Przenieś gotowe pokrojone mięso do osobnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe i dodaj do miski do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj drobno posiekany koperek i jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj go do miski. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę mąki do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Wygodnie jest wymieszać masę kotleta dużą łyżką. Masa jest dość wilgotna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę masy na patelni i smaż kotlety z obu stron przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe kotlety będą miały apetyczny złoty kolor. Mięso z kurczaka gotuje się wystarczająco szybko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Soczyste kotlety z kurczaka są gotowe! Uzupełnij je dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami! Podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy