pieczeń wołowa z sosem

proste, ulubione danie każdego w pośpiechu dla każdej przystawki. Pieczeń wołowa z sosem urozmaica codzienną dietę. Nie tylko można zastąpić mięso dowolnym innym, ale można je również podawać z dowolnym dodatkiem zbóż, warzyw, makaronu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
117 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wołową z sosem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do smażenia wybierz miąższ młodej wołowiny bez kości i bez żył.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wołowe na cienkie kostki o grubości 1,5-2 cm, aby mięso było łatwiejsze do cięcia, możesz je lekko zamrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Podczas smażenia z mięsa pojawi się dużo soku. Kontynuuj smażenie, aż cała ciecz wyparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię i wymieszaj z mięsem. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej gorącą wodę na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 40 minut. Czas duszenia zależy od samego mięsa. Spróbuj tego. Powinien stać się miękki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej szklance wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mąkę na patelnię. Wymieszaj i zagotuj wszystko ponownie. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej wody, w zależności od tego, ile sosu chcesz skończyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podgrzej mięso z sosem przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Uzupełnij danie dowolnym dodatkiem. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy