skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wołową z sosem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do smażenia wybierz miąższ młodej wołowiny bez kości i bez żył.
Krok 2:
Pokrój mięso wołowe na cienkie kostki o grubości 1,5-2 cm, aby mięso było łatwiejsze do cięcia, możesz je lekko zamrozić.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Podczas smażenia z mięsa pojawi się dużo soku. Kontynuuj smażenie, aż cała ciecz wyparuje.
Krok 5:
Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię i wymieszaj z mięsem. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie wlej gorącą wodę na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 40 minut. Czas duszenia zależy od samego mięsa. Spróbuj tego. Powinien stać się miękki.
Krok 7:
W osobnej szklance wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody.
Krok 8:
Wlej mąkę na patelnię. Wymieszaj i zagotuj wszystko ponownie. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej wody, w zależności od tego, ile sosu chcesz skończyć.
Krok 9:
Podgrzej mięso z sosem przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Uzupełnij danie dowolnym dodatkiem. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g