skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbaski cevapcici na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. W przepisie możesz użyć zakupionego mięsa mielonego, ale lepiej samemu go ugotować. Chevapchici mogą być z wołowiny, a także z mieszanego mięsa mielonego, na przykład wołowiny i wieprzowiny itp.
Krok 2:
Następnie istnieją dwa sposoby przygotowania mięsa mielonego. Po pierwsze: przełóż cebulę przez maszynę do mięsa, a czosnek przez prasę czosnkową. Dodaj wszystkie przyprawy, sól, jajko i sodę do mięsa. Wszystko dokładnie zagnieść. Po drugie: pokrój cebulę i czosnek na porcje, Wyślij do mięsa mielonego.
Krok 3:
Umieść mięso mielone w misce blendera, dodaj jajko, przyprawy, sól i sodę.
Krok 4:
Przekręć całą masę, a następnie przenieś ją do kubka.
Krok 5:
Mięso mielone dokładnie zagnieść lub ubić na dnie miski, aby było gładkie. Przykryj torebką celofanową lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę lub dwie.
Krok 6:
Gotowe mięso mielone zgarnij łyżką stołową i zwilżonymi rękami uformuj cienkie kiełbaski. Zrób średnicę 1,5-2 cm, a długość około 10 cm.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij kiełbaski do smażenia.
Krok 8:
Obracając od czasu do czasu, doprowadź cevapcici do gotowości. Ułóż gotowe kiełbaski na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 9:
Podawaj na gorąco.
w różnych regionach Europy Południowo - Wschodniej i krajów bałkańskich cevapcici są przygotowywane na różne sposoby. Na przykład w Bośni kiełbaski są krótkie i grube i są przygotowywane z mielonej wołowiny, serbskie cevapcici są robione z wołowiny, jagnięciny i (lub) wieprzowiny, chorwackie i bułgarskie kiełbaski są zwykle cieńsze i dłuższe i są przygotowywane z wieprzowiny z wołowiną.
soda oczyszczona w składnikach jest obecna z jakiegoś powodu. To ona pomaga stworzyć pożądaną teksturę, a mięso mielone jest elastyczne i piękne.
pierwotnie cevapcici to uliczne jedzenie gotowane na węglu drzewnym. Aby kiełbasy były wygodne do jedzenia, podaje się je z tortillami zwanymi lepinha i doprawia
Ajwar
(przepis można obejrzeć
tu
).
jeśli masz możliwość ugotowania Cevapcici na grillu na ruszcie, zdecydowanie użyj go. Kiełbaski składają się z tłustego mięsa, podczas smażenia tłuszcz kapie na rozgrzane do czerwoności węgle, podnosząc płomień. Jednocześnie powstaje charakterystyczny trzask i niesamowity apetyczny aromat!
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g