kiełbaski cevapcici na patelni

na lunch lub kolację! Najsmaczniejsze i najbardziej apetyczne! Cevapcici to kiełbasy mięsne bez osłonek gotowane na węglu drzewnym lub patelni w domu. Danie należy do kuchni bałkańskiej. Możesz użyć różnych rodzajów mięsa mielonego. Przygotowanie ich jest proste, a wynik przekroczy wszystkie Twoje oczekiwania!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 73 % 30 g
węglowodany 5 % 2 g
323 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbaski cevapcici na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. W przepisie możesz użyć zakupionego mięsa mielonego, ale lepiej samemu go ugotować. Chevapchici mogą być z wołowiny, a także z mieszanego mięsa mielonego, na przykład wołowiny i wieprzowiny itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie istnieją dwa sposoby przygotowania mięsa mielonego. Po pierwsze: przełóż cebulę przez maszynę do mięsa, a czosnek przez prasę czosnkową. Dodaj wszystkie przyprawy, sól, jajko i sodę do mięsa. Wszystko dokładnie zagnieść. Po drugie: pokrój cebulę i czosnek na porcje, Wyślij do mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mięso mielone w misce blendera, dodaj jajko, przyprawy, sól i sodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć całą masę, a następnie przenieś ją do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso mielone dokładnie zagnieść lub ubić na dnie miski, aby było gładkie. Przykryj torebką celofanową lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę lub dwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe mięso mielone zgarnij łyżką stołową i zwilżonymi rękami uformuj cienkie kiełbaski. Zrób średnicę 1,5-2 cm, a długość około 10 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij kiełbaski do smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obracając od czasu do czasu, doprowadź cevapcici do gotowości. Ułóż gotowe kiełbaski na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na gorąco.

w różnych regionach Europy Południowo - Wschodniej i krajów bałkańskich cevapcici są przygotowywane na różne sposoby. Na przykład w Bośni kiełbaski są krótkie i grube i są przygotowywane z mielonej wołowiny, serbskie cevapcici są robione z wołowiny, jagnięciny i (lub) wieprzowiny, chorwackie i bułgarskie kiełbaski są zwykle cieńsze i dłuższe i są przygotowywane z wieprzowiny z wołowiną. 

soda oczyszczona w składnikach jest obecna z jakiegoś powodu. To ona pomaga stworzyć pożądaną teksturę, a mięso mielone jest elastyczne i piękne. 

pierwotnie cevapcici to uliczne jedzenie gotowane na węglu drzewnym. Aby kiełbasy były wygodne do jedzenia, podaje się je z tortillami zwanymi lepinha i doprawia Ajwar (przepis można obejrzeć tu ).

jeśli masz możliwość ugotowania Cevapcici na grillu na ruszcie, zdecydowanie użyj go. Kiełbaski składają się z tłustego mięsa, podczas smażenia tłuszcz kapie na rozgrzane do czerwoności węgle, podnosząc płomień. Jednocześnie powstaje charakterystyczny trzask i niesamowity apetyczny aromat!


smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy