placki rybne z witlinka

proste placki rybne dla całej rodziny na obiad. Kolacja z kotletami witlinka okazuje się bardzo budżetowa, ponieważ ta ryba nie należy do kategorii drogich produktów. Nie przeszkadza to jednak, aby rodzinny obiad był smaczny i zdrowy.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 13 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 17 % 3 g
79 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania ciast rybnych. Moja ryba jest zamrożona, lepiej oczywiście wybrać świeżą, ale nie mamy takiej. Lepiej jest natychmiast wlać chleb mlekiem, aby puchł. Świeże zioła-koperek, można zastąpić natką pietruszki lub zrobić mieszankę. Przyprawy można dodawać do woli Inne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ryby należy rozmrozić. Można to zrobić, pozostawiając rybę do samodzielnego rozmrożenia lub możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Ale w obu przypadkach lepiej nie rozmrażać całkowicie ryby - w ten sposób łatwiej będzie ją wyciąć. Umyj rozmrożoną rybę, usuń głowę, ogon i płetwy. Zmiel rybę, usuwając z niej wszystkie kości. Niektórzy przepuszczają filety z kośćmi przez maszynę do mięsa, a następnie usuwają tylko Kości. Siekam ryby bez kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Lekko wyciśnij biały chleb. Przełóż przygotowany filet rybny przez maszynę do mięsa z cebulą i białym chlebem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu do posiekanej ryby dodaj rozbite surowe jajko, sól i pieprz do smaku, posiekany świeży koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Niektórzy dodają majonez do mielonej ryby dla soczystości, ale patrząc w przyszłość, powiem, że kotlety bez majonezu są bardzo soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami uformuj paszteciki z mielonej ryby. Kotlety można smażyć bezpośrednio, można je zwinąć przed smażeniem w mące lub bułce tartej. Obtoczyłam kotlety w bułce tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowane kotlety. Na średnim ogniu najpierw usmaż kotlety z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć każdy kotlet i usmaż z drugiej strony na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe placki rybne podawaj na gorąco. Gotowany ryż, tłuczone ziemniaki lub warzywa nadają się do dekoracji takich kotletów. Danie jest odpowiednie dla dzieci.

proponuję opcję gotowania ciast rybnych smażonych na patelni. Możesz również ugotować takie kotlety całkowicie w piekarniku lub najpierw usmażyć z obu stron, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować kwaśną śmietaną i upiec.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Witlinek - 72   kcal/100g

Podobne przepisy