cukinia z sosem sojowym i czosnkiem na patelni

Mega pyszna ekspresowa przekąska z cukinii! Kiedy chcesz czegoś smacznego i nie kłopotliwego w przygotowaniu, usmaż młodą cukinię z sosem sojowym i czosnkiem. Danie jest przygotowywane nie dłużej niż pięć minut, a wynik jest po prostu niesamowity!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 65 % 13 g
83 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis będzie wymagał absolutnie minimalnego zestawu produktów: młodej cukinii, sosu sojowego, czosnku, cukru, soli, skrobi, ziół i oleju roślinnego do smażenia. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię i osusz papierowymi serwetkami. Jeśli używasz dojrzałej cukinii, musisz ją obrać z grubej skóry i usunąć nasiona (proces smażenia dojrzałego warzywa potrwa nieco dłużej). Cukinię pokroić w średniej wielkości kostki. Obierz czosnek i spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, dodaj czosnek do sosu sojowego, który najpierw należy przepuścić przez prasę lub prasę do czosnku, możesz również pokroić go ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Wyślij cukier, sól i skrobię do sosu(dostosuj ilość cukru i soli do swoich upodobań, sos sojowy jest już dość słony, więc możliwe jest, że całkowicie wykluczysz sól z listy składników). Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przejdźmy do głównego procesu gotowania. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cukinię do smażenia na dużym ogniu. Nie zapomnij ciągle mieszać kostek, aby się nie przypaliły. Smaż, aż pojawią się rumiane boki, a to około czterech do pięciu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie wymieszaj gotowy dressing, ponieważ skrobia może w tym czasie osiąść na dnie. Wlej sos sojowy na patelnię z cukinią, podczas gdy cukinia musi być stale mieszana, aby sos nie był grudkowaty i równomiernie rozprowadzony na wszystkich kostkach. Uważaj, na tym etapie może być dużo rozprysków oleju, nie poparz się! Gotuj dosłownie przez 10-15 sekund. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź cukinię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami, ziele angielskie i ziarnami sezamu według uznania. Możesz użyć mielonego Chili, jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych. Podawać do stołu!

taka cukinia doskonale uzupełni dania mięsne, drób, gotowany ryż lub ziemniaki.

jako samodzielna przekąska cukinia jest również bardzo smaczna!
w sezonie warzywnym, w gorące letnie dni, to danie posłuży jako ratunek-łatwe, szybkie i smaczne ! Ilość czosnku można zminimalizować, a nawet całkowicie wyeliminować!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy