naleśniki z kremem mlecznym z dziurkami

piękne, apetyczne, ze zwykłych produktów, pyszne! Naleśniki budyniowe na mleku z dziurami są bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Istnieje kilka tajnych sposobów na osiągnięcie takiej ażurowości. Naleśniki są cienkie, z apetyczną chrupiącą krawędzią.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 58 % 19 g
174 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki budyniowe na mleku z dziurami? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę. Dobrze umyj jajka, a następnie osusz. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, olej roślinny jest rafinowany, bezwonny. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, zmniejszyłem do 1 łyżki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, wbij do niej jajka, wlej mleko. Dodaj cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką ubij żywność przez 2 minuty, powinny być dobrze wymieszane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej całą mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej i dobrze wymieszaj trzepaczką. Okazuje się, że ciasto jest dość gęste, o konsystencji jak naleśniki. Grudki powinny być całkowicie wymieszane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i natychmiast wlej wymaganą ilość do ciasta. Robiąc to, ciągle zagniataj ciasto trzepaczką. Ze względu na stromą wrzącą wodę mąka zostanie zaparzona i natychmiast rozwinie się w niej gluten, od którego zależy elastyczność ciasta. Dlatego naleśniki można uczynić tak cienkimi, jak to tylko możliwe, a jednocześnie nie pękną podczas obracania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej olej roślinny, aby naleśniki nie przykleiły się do patelni. Dobrze wymieszaj ciasto trzepaczką. Ciasto jest gotowe. Nie trzeba go starzeć przed pieczeniem, ponieważ ma już rozwinięty gluten. Możesz natychmiast rozpocząć pieczenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podpal patelnię do naleśników. Spraw, aby ciepło było mocne i dobrze je podgrzej. Dodaj trochę oleju roślinnego, rozsmarowałem go na patelni za pomocą pędzla do gotowania. Rozgrzej trochę olej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ciepło. Wlej porcję ciasta chochlą lub dużą łyżką i obróć patelnię, tworząc cienki naleśnik. Ze względu na fakt, że patelnia jest gorąca, na powierzchni naleśnika natychmiast zaczną pojawiać się dziury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Upiecz naleśnik, aż się zarumieni, a następnie odwróć na drugą stronę. Ułóż gotowe naleśniki w stos na talerzu. Nie smaruj już patelni przed pozostałymi naleśnikami, wystarczy masło w cieście. W ten sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Wyszło mi 9 sztuk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto takie cudowne dziury na naleśnikach. Jeśli nagle dziury przestaną się tworzyć, dodaj trochę więcej wrzącej wody do ciasta. I nie zapominaj, że patelnia powinna być dobrze rozgrzana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj naleśniki z miodem, kwaśną śmietaną, dżemem, jagodami. Możesz posmarować je masłem natychmiast po upieczeniu, wtedy naleśniki staną się miękkie, ale uwielbiamy je z chrupiącą krawędzią. Smacznego!

do nadziewania ażurowe naleśniki nie nadają się — nadzienie wycieknie przez otwory. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy