skład / składniki
metoda gotowania
ormiański chleb pita zdążył pokochać wielu. To naprawdę bardzo smaczne i wielofunkcyjne danie: można je jeść z pierwszymi daniami zamiast chleba, robić z niego różnego rodzaju przekąski, gotować bułki, ciasta francuskie. Dobrą wiadomością jest to, że chleb pita można nie tylko kupić w sklepie, ale także zrobić własnymi rękami! Co więcej, domowy chleb pita nie jest gorszy od sklepu!
1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej sól do wrzącej wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw roztwór na 5 minut, pozwól mu trochę ostygnąć.
2. Przesiej mąkę dwa razy, możesz trzy razy, to tylko plus. Wlej już przesianą mąkę szkiełkiem do głębokiej miski. Ręką wykonujemy małe wgłębienie, wlewamy do niego olej roślinny i gorącą osoloną wodę, zagniatamy ciasto. Najwygodniej jest ugniatać mikserem za pomocą nasadek do ciasta (haczyków).
3. Zagniataj ciasto mikserem przez 5-7 minut. Następnie kontynuuj ugniatanie rękami przez około 2-3 minuty. Tutaj lepiej się nie spieszyć, ale dobrze pracować.
4. Uformuj gotowe ciasto w kulkę, zapakuj w folię spożywczą, pozostaw na około 20 minut. W tym czasie stanie się zauważalnie bardziej miękki.
5. A teraz dzielimy ciasto na osiem równych części, każdą z nich rozwałkujemy tak cienko, jak to możliwe, nadając Okrągły kształt.
6. Smażyć każdą warstwę na gorącej suchej patelni (bez dodatku oleju) po obu stronach. Cienkie ciasto jest bardzo szybko smażone, promień nie opuszcza pieca w tym czasie.
7.Rozłóż każdy gotowy chleb pita na wilgotnym ręczniku kuchennym, przykryj wierzch. Zapobiegnie to wysychaniu i kruchości cienkiego chleba pita. Nawiasem mówiąc, zamiast mokrego ręcznika można spryskać chleb pita czystą wodą z opryskiwacza, ale konieczne jest przykrycie go od góry.
jedz dla zdrowia, gotuj różne smakołyki, niech wszystko się ułoży!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g