chleb pita bez drożdży

Naucz się robić prawdziwy cienki chleb pita! . Chleb pita bez drożdży okazuje się bardzo cienki, podobny do papieru. Kluczem do pysznego chleba pita jest przede wszystkim mąka. Mąka powinna być wysokiej jakości, dobrej jakości. Ważną rolę odgrywa również przesiewanie: przed wyrabianiem ciasta mąkę przesiewa się dwukrotnie. Aby ciasto było elastyczne i nie pękało, po ugniataniu pozostawia się je na chwilę "złapać oddech". Ciasto przaśne nie musi być miękkie! Zawsze jest gęsty, elastyczny. W przeciwnym razie, przy cienkim walcowaniu, warstwa z pewnością pęknie.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 74 % 40 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ormiański chleb pita zdążył pokochać wielu. To naprawdę bardzo smaczne i wielofunkcyjne danie: można je jeść z pierwszymi daniami zamiast chleba, robić z niego różnego rodzaju przekąski, gotować bułki, ciasta francuskie. Dobrą wiadomością jest to, że chleb pita można nie tylko kupić w sklepie, ale także zrobić własnymi rękami! Co więcej, domowy chleb pita nie jest gorszy od sklepu!

1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej sól do wrzącej wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw roztwór na 5 minut, pozwól mu trochę ostygnąć.

2. Przesiej mąkę dwa razy, możesz trzy razy, to tylko plus. Wlej już przesianą mąkę szkiełkiem do głębokiej miski. Ręką wykonujemy małe wgłębienie, wlewamy do niego olej roślinny i gorącą osoloną wodę, zagniatamy ciasto. Najwygodniej jest ugniatać mikserem za pomocą nasadek do ciasta (haczyków).

3. Zagniataj ciasto mikserem przez 5-7 minut. Następnie kontynuuj ugniatanie rękami przez około 2-3 minuty. Tutaj lepiej się nie spieszyć, ale dobrze pracować.

4. Uformuj gotowe ciasto w kulkę, zapakuj w folię spożywczą, pozostaw na około 20 minut. W tym czasie stanie się zauważalnie bardziej miękki.

5. A teraz dzielimy ciasto na osiem równych części, każdą z nich rozwałkujemy tak cienko, jak to możliwe, nadając Okrągły kształt.

6. Smażyć każdą warstwę na gorącej suchej patelni (bez dodatku oleju) po obu stronach. Cienkie ciasto jest bardzo szybko smażone, promień nie opuszcza pieca w tym czasie.

7.Rozłóż każdy gotowy chleb pita na wilgotnym ręczniku kuchennym, przykryj wierzch. Zapobiegnie to wysychaniu i kruchości cienkiego chleba pita. Nawiasem mówiąc, zamiast mokrego ręcznika można spryskać chleb pita czystą wodą z opryskiwacza, ale konieczne jest przykrycie go od góry.

jedz dla zdrowia, gotuj różne smakołyki, niech wszystko się ułoży!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy