wołowina po chińsku z warzywami

to danie z pewnością zapewni Ci nowe wrażenia smakowe. Wołowina w słodko-kwaśnym sosie z chrupiącą papryką i imbirem w stylu chińskim na pewno nie pozostawi obojętnym.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 45 % 14 g
152 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis będzie wymagał miękkiej i delikatnej polędwicy wołowej. Sukces całego wydarzenia będzie zależeć od jakości mięsa. Tak więc wołowinę myjemy, suszymy i kroimy na małe kwadraty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś wołowinę do miski, w której będzie marynowana. Sól i pieprz do smaku. Dodaj 2 łyżki.l sos sojowy. Wymieszaj i odstaw trochę marynować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć i pokroić w duże kwadraty. Idealnie jest wziąć żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. W gotowym naczyniu to trio będzie wyglądać idealnie. Mam zieloną paprykę innej odmiany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę należy obrać. Musisz pokroić w następujący sposób. Cebulę kroimy na pół, następnie każdą część na trzy części i kolejne trzy części prostopadle. W sumie z każdej połowy otrzymasz dziewięć mniej więcej identycznych kwadratów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyty i obrany korzeń imbiru pokroić w małe paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i spłaszcz płaską stroną noża drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznijmy robić SOS. W osobnej misce wymieszaj 1 łyżkę. l skrobi (odpowiednie są zarówno ziemniaki, jak i kukurydza), woda, pozostały sos sojowy, ocet ryżowy (można zastąpić jabłkiem) i cukier dokładnie wymieszaj sos, aż ziarna cukru się rozpuszczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz musisz zwinąć kawałki wołowiny w skrobię. Aby to zrobić, wlewam skrobię do zwykłej plastikowej torby, dodaję tam wołowinę i mocno ściskając torbę, potrząsam nią, uzyskując równomierną panierkę na wszystkich kawałkach mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W woku lub na innej patelni z wysokimi bokami rozgrzej olej słonecznikowy na dużym ogniu. Gdy tylko olej dobrze się rozgrzeje, rozsmaruj wołowinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż mięso do miękkości i rozłóż na papierowej serwetce, aby nadmiar oleju był szklany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie wlej trochę oleju słonecznikowego na patelnię. Podgrzej go i rozłóż lekko podsmaż czosnek i korzeń imbiru przez minutę lub dwie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj całą paprykę i cebulę na patelnię. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aby lekko zmiękł. W kuchni chińskiej zwyczajowo smaży się warzywa nie do pełnej gotowości, ale lekko, aby wszystkie witaminy pozostały na swoim miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj wcześniej przygotowany sos na patelnię, zagotuj SOS. W tym momencie sos powinien zgęstnieć. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej soli do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I na zakończenie włóż już lekko wysuszoną wołowinę na patelnię, wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól mięsu rozgrzać się przez kilka minut. Wołowina w sosie słodko-kwaśnym jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy