skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ten przepis będzie wymagał miękkiej i delikatnej polędwicy wołowej. Sukces całego wydarzenia będzie zależeć od jakości mięsa. Tak więc wołowinę myjemy, suszymy i kroimy na małe kwadraty.
Krok 2:
Przenieś wołowinę do miski, w której będzie marynowana. Sól i pieprz do smaku. Dodaj 2 łyżki.l sos sojowy. Wymieszaj i odstaw trochę marynować.
Krok 3:
Paprykę umyć i pokroić w duże kwadraty. Idealnie jest wziąć żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. W gotowym naczyniu to trio będzie wyglądać idealnie. Mam zieloną paprykę innej odmiany.
Krok 4:
Cebulę należy obrać. Musisz pokroić w następujący sposób. Cebulę kroimy na pół, następnie każdą część na trzy części i kolejne trzy części prostopadle. W sumie z każdej połowy otrzymasz dziewięć mniej więcej identycznych kwadratów.
Krok 5:
Umyty i obrany korzeń imbiru pokroić w małe paski.
Krok 6:
Obierz czosnek i spłaszcz płaską stroną noża drobno posiekaj.
Krok 7:
Zacznijmy robić SOS. W osobnej misce wymieszaj 1 łyżkę. l skrobi (odpowiednie są zarówno ziemniaki, jak i kukurydza), woda, pozostały sos sojowy, ocet ryżowy (można zastąpić jabłkiem) i cukier dokładnie wymieszaj sos, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
Krok 8:
Teraz musisz zwinąć kawałki wołowiny w skrobię. Aby to zrobić, wlewam skrobię do zwykłej plastikowej torby, dodaję tam wołowinę i mocno ściskając torbę, potrząsam nią, uzyskując równomierną panierkę na wszystkich kawałkach mięsa.
Krok 9:
W woku lub na innej patelni z wysokimi bokami rozgrzej olej słonecznikowy na dużym ogniu. Gdy tylko olej dobrze się rozgrzeje, rozsmaruj wołowinę.
Krok 10:
Smaż mięso do miękkości i rozłóż na papierowej serwetce, aby nadmiar oleju był szklany.
Krok 11:
Ponownie wlej trochę oleju słonecznikowego na patelnię. Podgrzej go i rozłóż lekko podsmaż czosnek i korzeń imbiru przez minutę lub dwie.
Krok 12:
Dodaj całą paprykę i cebulę na patelnię. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aby lekko zmiękł. W kuchni chińskiej zwyczajowo smaży się warzywa nie do pełnej gotowości, ale lekko, aby wszystkie witaminy pozostały na swoim miejscu.
Krok 13:
Dodaj wcześniej przygotowany sos na patelnię, zagotuj SOS. W tym momencie sos powinien zgęstnieć. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej soli do smaku.
Krok 14:
I na zakończenie włóż już lekko wysuszoną wołowinę na patelnię, wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól mięsu rozgrzać się przez kilka minut. Wołowina w sosie słodko-kwaśnym jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g