skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zrazy przygotowane według takiego przepisu kulinarnego bardzo przypominają bułki mięsne, ale są niezwykle smaczne, zwłaszcza sos, który można jeść osobno łyżkami. To jedzenie może ozdobić każdy świąteczny stół. Przygotujmy więc fajne, pyszne zrazy wołowe. Mięso kroimy wzdłuż włókien tak, aby stoby uzyskały plastry o grubości 1,5 cm, a następnie dobrze je bijemy, aż będą cienkie. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z bułką tartą i masłem o temperaturze pokojowej. Rozłóż nadzienie na przygotowanych kawałkach wołowiny, zwiń rolkami. Krawędzie każdej rolki mocujemy wykałaczką. Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron na dużym ogniu na złoty kolor. Następnie włóż zrazy do rondla, rozłóż pozostałe nadzienie na wierzchu, dodaj wodę, aby całkowicie zamknąć zrazy i sól. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Zrazy wołowe po warszawsku podajemy z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g