zrazy kotlety wołowe

pyszny przepis na kotlety zraz nie pozostawi obojętnym!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 24 % 8 g
189 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zrazy przygotowane według takiego przepisu kulinarnego bardzo przypominają bułki mięsne, ale są niezwykle smaczne, zwłaszcza sos, który można jeść osobno łyżkami. To jedzenie może ozdobić każdy świąteczny stół. Przygotujmy więc fajne, pyszne zrazy wołowe. Mięso kroimy wzdłuż włókien tak, aby stoby uzyskały plastry o grubości 1,5 cm, a następnie dobrze je bijemy, aż będą cienkie. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z bułką tartą i masłem o temperaturze pokojowej. Rozłóż nadzienie na przygotowanych kawałkach wołowiny, zwiń rolkami. Krawędzie każdej rolki mocujemy wykałaczką. Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron na dużym ogniu na złoty kolor. Następnie włóż zrazy do rondla, rozłóż pozostałe nadzienie na wierzchu, dodaj wodę, aby całkowicie zamknąć zrazy i sól. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Zrazy wołowe po warszawsku podajemy z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy