bujne placki na kwaśnym kefirze

pyszne, bujne, pachnące naleśniki na herbatę! Wiele osób uwielbia tak smaczne i szybkie wypieki jak naleśniki, zwłaszcza dzieci. Gospodynie domowe uwielbiają ten bezpretensjonalny przysmak dzięki prostocie kompozycji i czasowi gotowania, a także dlatego, że jest to świetny sposób na pozbycie się resztek nieświeżego kefiru. Ponadto kwaśny kefir to najlepszy produkt do przygotowania pysznych naleśników. To dlatego, że fermentacja już się rozpoczęła w kefirze, naleśniki są bardzo bujne, nawet bez drożdży w kompozycji.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 72 % 28 g
179 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na naleśniki według listy. Wszystkie produkty potrzebne do przepisu należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze wbijamy do miski, dodajemy sól i cukier. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczną. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, możesz to zrobić kilka razy, aby dobrze nasycić mąkę tlenem, co pozwoli Ci zrobić jeszcze bardziej bujne naleśniki. Wlej mąkę pszenną do miski z płynem i wymieszaj łyżką lub mikserem, mikserem masę, aby nie pozostały grudki. Lepiej jest dodać mąkę w częściach, aby obserwować stan ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno mieć konsystencję nieco grubszą niż śmietana. Dlatego mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej, ponieważ każdy producent ma inną jakość i gęstość produktu. Dodaj sodę, wymieszaj ciasto. Ciasto zostawiamy na stole na 15 minut w spokoju. na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki, a masa nieznacznie wzrośnie. W międzyczasie wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką stołową wlej ciasto na patelnię. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwróć i smaż z drugiej strony, aż będą rumiane. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kilka minut, aby ciasto było dobrze upieczone w środku. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca, olej można wlać tylko po raz pierwszy, a kolejne partie naleśników smażyć bez oleju, co pozwoli Ci przygotować mniej tłusty przysmak na herbatę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby podawaj naleśniki ze śmietaną lub dżemem. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy