skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę duszoną w śmietanie z cebulą? Aby przygotować danie, weź mostek z wystarczającą ilością tłuszczu. Pokrój go na małe kawałki.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i usmaż mostek na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Jednocześnie uwolni się z niego tłuszcz, który ostateczny smak potrawy jest soczysty i aromatyczny.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię. Dobrze wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut, aby cebula była miękka.
Krok 5:
Opłucz wątrobę wieprzową i pokrój na średnie kawałki. Nie zapomnij usunąć żył i tłuszczu.
Krok 6:
Gdy cebula jest dobrze usmażona, dodaj posiekaną wątrobę na patelnię. Do smaku trochę soli. Wymieszaj i przykryj. Smaż wątrobę przez 7-8 minut, nie zapominając o mieszaniu. Następnie, bezpośrednio na patelni, rozbij jeden kawałek, upewnij się, że kolor jest jednolity w środku i nie wypływa czerwona ciecz. I dla, że tak powiem, & quot; przypinanie & quot; pozostaw do smażenia przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Oddzielnie w zimnej wodzie rozpuść mąkę i śmietanę, aż będą gładkie. Wlej mieszaninę na patelnię i wymieszaj.
Krok 8:
Doprowadź wszystko do wrzenia. W tym czasie masa nieco zgęstnieje. Jeśli nagle sos wydaje się gęsty, możesz wlać trochę wody i ponownie zagotować. Możesz podać do stołu natychmiast po przygotowaniu potrawy. Duszona wątróbka najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Wątroba gotowana w sosie śmietanowym okazuje się bardzo delikatna, o lekkim kremowym smaku.
takie danie zawsze może nakarmić rodzinę bardzo smacznie i satysfakcjonująco. I nie zapomnij uzupełnić odpowiednim dodatkiem-ryżem, kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g