wątróbka duszona w śmietanie z cebulą

pyszne i satysfakcjonujące danie na rodzinny obiad! Wątroba gotuje się bardzo szybko. Najważniejsze, aby nie przegapić momentu, w którym się przygotowała. W przeciwnym razie, jeśli stracisz czas i prześwietlisz, stanie się sztywny i gumowy. A co najważniejsze, aby danie było pachnące i soczyste, dodaj trochę mostka. Tłuszcz, który zostanie uwolniony podczas smażenia smalcu, nada potrawie nieopisany aromat, któremu nikt nie może się oprzeć. A jak to ugotować-powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 29 % 6 g
97 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę duszoną w śmietanie z cebulą? Aby przygotować danie, weź mostek z wystarczającą ilością tłuszczu. Pokrój go na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i usmaż mostek na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Jednocześnie uwolni się z niego tłuszcz, który ostateczny smak potrawy jest soczysty i aromatyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię. Dobrze wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut, aby cebula była miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz wątrobę wieprzową i pokrój na średnie kawałki. Nie zapomnij usunąć żył i tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula jest dobrze usmażona, dodaj posiekaną wątrobę na patelnię. Do smaku trochę soli. Wymieszaj i przykryj. Smaż wątrobę przez 7-8 minut, nie zapominając o mieszaniu. Następnie, bezpośrednio na patelni, rozbij jeden kawałek, upewnij się, że kolor jest jednolity w środku i nie wypływa czerwona ciecz. I dla, że tak powiem, & quot; przypinanie & quot; pozostaw do smażenia przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddzielnie w zimnej wodzie rozpuść mąkę i śmietanę, aż będą gładkie. Wlej mieszaninę na patelnię i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź wszystko do wrzenia. W tym czasie masa nieco zgęstnieje. Jeśli nagle sos wydaje się gęsty, możesz wlać trochę wody i ponownie zagotować. Możesz podać do stołu natychmiast po przygotowaniu potrawy. Duszona wątróbka najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Wątroba gotowana w sosie śmietanowym okazuje się bardzo delikatna, o lekkim kremowym smaku.
takie danie zawsze może nakarmić rodzinę bardzo smacznie i satysfakcjonująco. I nie zapomnij uzupełnić odpowiednim dodatkiem-ryżem, kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy