tortille z mielonym mięsem na patelni

soczyste, kruche, obfite i bardzo smaczne tortille na pewno ci się spodoba! Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te tortille, pomyślałam "Jak żyłam bez tego przepisu?". Przepis jest naprawdę dość prosty, niedrogi, dość nietypowy, ale bardzo, bardzo smaczny! Twoje gospodarstwo domowe będzie zaskoczone, że sam ugotowałeś dla nich takie pyszne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 47 % 21 g
262 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie niezbędnych składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z wodą. Łyżką, a następnie rękami zagniatamy ciasto i lekko ugniatamy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto jest wystarczająco strome

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj go ręcznikiem i wypełnij

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebula drobno posiekana

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa, trochę soli (dodamy jeszcze sos sojowy), wlej 1 stół. l. wódki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sos sojowy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz jest olej sezamowy. Jeśli nie masz oleju sezamowego - nie zniechęcaj się, zastąp go innym olejem roślinnym

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj - a nasze nadzienie jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 2 równe części

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj jedną część cienko, ale nie tak cienko, aby świeciła-mniej więcej jak cienki chleb pita

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połowę mięsa mielonego na tortilli i rozłóż na 3/4

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W pustym sektorze z jednej strony wykonujemy nacięcie, składamy i ściskamy krawędzie

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz ponownie złóż i ponownie dobrze ściśnij krawędzie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż po raz ostatni i ściśnij krawędzie ze wszystkich stron

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz ostrożnie, za pomocą wałka do ciasta lub po prostu rękami, rozwałkuj i rozciągnij ciasto na podobieństwo koła

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż na patelni wysmarowanej masłem, włącz najsilniejszy ogień odczekaj 20 sekund

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i smaż przez 5-7 minut

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odwróć i usmaż drugą stronę pod pokrywką. Robimy to samo z drugim ciastem

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Nasze tortille są gotowe!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zdjęcie pokazuje, jakie są przepyszne! Nie wiem jak u ciebie, ale już mi ślinka cieknie

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal / 100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy