mięso wieprzowe w sosie sojowym na patelni

Miękkie, Delikatne, na obiad i na wakacje. Szybko i łatwo! Mięso wieprzowe w sosie sojowym na patelni to niedrogie danie o niesamowitym smaku, które będzie w stanie ugotować każda gospodyni domowa. Możesz podawać wieprzowinę smażoną w sosie sojowym z dowolnym dodatkiem. Gotuj i ciesz się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 50 % 23 g
węglowodany 20 % 9 g
264 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wieprzowinę w sosie sojowym na patelni? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka,karbonada, szyja, polędwica itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz. Pokrój na małe, cienkie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1. suchy czosnek w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso przez około 10 minut na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos sojowy na patelnię. Dusić wieprzowinę, mieszając, przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Wieprzowina powinna być dobrze nasycona sosem ze wszystkich stron. Zamiast zwykłego sosu sojowego możesz dodać półsłodki sos teriyaki. Wtedy mięso okaże się z lekkim słodkim posmakiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany czosnek, paprykę, chmiel-suneli i mieszankę świeżo zmielonej papryki. Smaż wszystko razem, mieszając, jeszcze 2 minuty. Solenie mięsa przy użyciu sosu sojowego jest ostrożne. Zwykle nie solę potraw, które mają już sos sojowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotową wieprzowinę w sosie sojowym świeżymi ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g

Podobne przepisy