skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć wieprzowinę w sosie sojowym na patelni? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka,karbonada, szyja, polędwica itp.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz. Pokrój na małe, cienkie kawałki.
Krok 3:
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1. suchy czosnek w proszku.
Krok 4:
Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso przez około 10 minut na złoty kolor.
Krok 5:
Wlej sos sojowy na patelnię. Dusić wieprzowinę, mieszając, przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Wieprzowina powinna być dobrze nasycona sosem ze wszystkich stron. Zamiast zwykłego sosu sojowego możesz dodać półsłodki sos teriyaki. Wtedy mięso okaże się z lekkim słodkim posmakiem.
Krok 6:
Dodaj posiekany czosnek, paprykę, chmiel-suneli i mieszankę świeżo zmielonej papryki. Smaż wszystko razem, mieszając, jeszcze 2 minuty. Solenie mięsa przy użyciu sosu sojowego jest ostrożne. Zwykle nie solę potraw, które mają już sos sojowy.
Krok 7:
Posyp gotową wieprzowinę w sosie sojowym świeżymi ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal / 100g