serniki bez mąki na patelni z białkiem

ciesz się zdrowymi smakołykami częściej! Serniki białkowe to doskonały wybór na przekąskę lub śniadanie. Danie jest zdrowe, zawiera minimum tłuszczu i maksimum białka. Takie serniki można jeść po treningu na siłowni i po 18: 00, nie zaszkodzą sylwetce. Serniki można jeść z ulubionymi jagodami, polać niskotłuszczowym klasycznym jogurtem. To danie można pokonać według własnych upodobań. Podstawowa zasada przyjmowania białka: nie zastępuj go głównym posiłkiem, ale spożywaj tylko po treningu lub wieczorem przed snem.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 19 % 6 g
173 kcal
IG: 17 / 67 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

Skórka z cytryny może być już gotowa. Jeśli nie jest gotowy, możesz samodzielnie usunąć skórkę z cytryny. Aby to zrobić, owoc należy dokładnie umyć gorącą wodą i szczotką, aby zmyć wszystkie kompozycje, które zwykle traktują owoce cytrusowe. Następnie cytrynę należy wysuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Usuwa się wyjątkowo cienką żółtą skórkę bez dotykania białej warstwy.

1. Rodzynki wkładamy do miski, napełniamy zimną wodą. Myjemy, po czym spuszczamy wodę. Ponownie napełnij rodzynki, ale już gorącą wodą. Pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie puchnie, staje się miękki.

2. Niskotłuszczowy twarożek rozprowadzamy w osobnej głębokiej misce, tutaj również wlewamy białko. Ubij twaróg z białkiem na jednorodną masę. Można to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz również przetrzeć twaróg przez sito, a następnie dodać do niego białko.

3. Rozbij jajko na masę twarogową, rozłóż białka, wlej otręby i wlej olej roślinny. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

4. Odcedź wodę z rodzynek, połóż ją na ręczniku papierowym, pozwól jej wyschnąć. Nawiasem mówiąc, wodę można spuścić do szklanki i wypić - jest to bardzo przydatne. Włóż suche rodzynki do masy twarogowej wraz ze skórką z cytryny, wymieszaj.

5. Z tej masy formujemy ciasta, smażymy na gorącej patelni po obu stronach. Nie dodajemy oleju podczas smażenia, patelnia powinna być całkowicie sucha. Lepiej wybrać patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką.

podawaj posypane cukrem pudrem i uzupełnione truskawkami w razie potrzeby.

smacznego i produktywnego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Białko - 375   kcal/100g

Podobne przepisy