skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z cukinii bez jajek? Przygotuj jedzenie. Cukinię dokładnie spłucz szczotką. Jeśli cukinia jest młoda z delikatną skórką i drobnymi ziarnami, nie trzeba jej obierać. Jeśli cukinia jest duża, przejrzała, z twardą, twardą skórką i dużymi nasionami, należy ją obrać ze skóry i nasion. Miałem młodą cukinię, ale i tak częściowo odciąłem zaciemnione obszary skóry.
Krok 2:
Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Jest to możliwe na dużym, ale dla delikatniejszej konsystencji naleśników lepiej jest użyć średniej tarki. Uwolniony sok nie musi być spuszczany. Ponieważ w tej wersji naleśników nie używa się jajka, sok ten posłuży do lepszego połączenia mąki z cukinią i utworzenia jednorodnej półpłynnej masy.
Krok 3:
Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Ponownie, jeśli sok wyróżnia się z cukinii, nie spuszczaj go.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę (przesiałem ją bezpośrednio do miski z cukinią) i wymieszaj. Powinieneś uzyskać dość gęstą jednorodną półlepką masę.
Krok 5:
Jeśli masa jest zbyt sucha, a sok z cukinii nie wystarcza, aby cała mąka była mokra, możesz dodać 1-2 łyżki do ciasta.l Woda. W razie potrzeby do ciasta można dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub kolendrę. Aby uzyskać ostrzejszy smak, do ciasta z cukinii można dodać obrany ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Łyżką wyłożyć masę cukinii i uformować małe okrągłe naleśniki. Smaż placki z cukinii na średnim ogniu (mój tryb 5-6) z obu stron na złoty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.
Krok 7:
Przenieś gotowe naleśniki na talerz, w razie potrzeby posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
oprócz zwykłej jasnozielonej cukinii możesz użyć cukinii lub cukinii o jasnożółtej skórce.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g