placki z cukinii bez jajek

pyszne, zdrowe, łatwe, dla całej rodziny! Placki z cukinii bez jajek są przygotowywane z minimalnego zestawu dostępnych produktów-cukinia jest teraz sprzedawana przez cały rok. Ten przepis jest odpowiedni nie tylko dla tych, którzy przestrzegają postu, ale także dla każdego, kto stara się zmniejszyć zawartość kalorii w gotowanych potrawach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 58 % 14 g
133 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z cukinii bez jajek? Przygotuj jedzenie. Cukinię dokładnie spłucz szczotką. Jeśli cukinia jest młoda z delikatną skórką i drobnymi ziarnami, nie trzeba jej obierać. Jeśli cukinia jest duża, przejrzała, z twardą, twardą skórką i dużymi nasionami, należy ją obrać ze skóry i nasion. Miałem młodą cukinię, ale i tak częściowo odciąłem zaciemnione obszary skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Jest to możliwe na dużym, ale dla delikatniejszej konsystencji naleśników lepiej jest użyć średniej tarki. Uwolniony sok nie musi być spuszczany. Ponieważ w tej wersji naleśników nie używa się jajka, sok ten posłuży do lepszego połączenia mąki z cukinią i utworzenia jednorodnej półpłynnej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Ponownie, jeśli sok wyróżnia się z cukinii, nie spuszczaj go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę (przesiałem ją bezpośrednio do miski z cukinią) i wymieszaj. Powinieneś uzyskać dość gęstą jednorodną półlepką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masa jest zbyt sucha, a sok z cukinii nie wystarcza, aby cała mąka była mokra, możesz dodać 1-2 łyżki do ciasta.l Woda. W razie potrzeby do ciasta można dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub kolendrę. Aby uzyskać ostrzejszy smak, do ciasta z cukinii można dodać obrany ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Łyżką wyłożyć masę cukinii i uformować małe okrągłe naleśniki. Smaż placki z cukinii na średnim ogniu (mój tryb 5-6) z obu stron na złoty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz, w razie potrzeby posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

oprócz zwykłej jasnozielonej cukinii możesz użyć cukinii lub cukinii o jasnożółtej skórce.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy