skład / składniki
metoda gotowania
węglan wieprzowiny można przypisać chudym częściom tuszy, ponieważ praktycznie nie zawiera tłuszczu. Pozwoli to uniknąć przejadania się i nie wpłynie na figurę, ale mięso może okazać się suche i nieprzyjemnie twarde. Aby uzyskać soczyste, delikatne mięso, należy przestrzegać kilku prostych zasad, a jego sekrety ujawniają się w marynacie.
opłucz przygotowany kawałek wieprzowiny i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na porcje, włóż do głębokiej miski. Obierz cebulę, umyj i pokrój w duże pierścienie. Nie tnij zbyt drobno, cebula i tak dobrze odda sok.
włóż krążki cebuli do osobnego pojemnika, dodaj do nich majonez, sól, mielony czarny pieprz i wodę. Sekret miękkości i delikatności mięsa polega na użyciu majonezu do marynaty, doda niezbędnej zawartości tłuszczu. Do marynaty dodaj ocet, który w razie potrzeby można zastąpić sokiem z cytryny. Kwas pomoże zmiękczyć twarde włókna mięsne, sprawi, że nawet początkowo bardzo twarde mięso będzie miękkie i delikatne.
w razie potrzeby możemy dodać do marynaty dowolne przyprawy lub zioła. Dobrze ugniatamy cebulę resztą zawartości rękami, aby dobrze wypuściła sok.
wlej marynatę do pojemnika na mięso, dobrze wymieszaj i posmaruj każdy kawałek. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Minimalny czas marynowania szaszłyków węglanowych wynosi 3 godziny. Ale jeśli jest taka możliwość, lepiej zostawić ją na noc. Wtedy mięso ma gwarancję miękkości i delikatności.
dobrze marynowane mięso jest nawleczone na szaszłyki i gotowane na grillu spalonym na rozgrzane do czerwoności węgle. Czas gotowania wynosi 20-30 minut, w zależności od intensywności ciepła i wielkości kawałków.
gotowy szaszłyk podajemy natychmiast z grilla na szaszłykach, uzupełniając rzodkiewką, zieloną cebulą, pietruszką, dowolnymi warzywami i sosami w razie potrzeby.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g