szaszłyki wieprzowe z węglanem

delikatny kebab w specjalnej marynacie! Pyszne i soczyste! Szaszłyk z węglanu wieprzowiny to danie gotowane na grillu, które można sklasyfikować jako dietetyczne. Kilka prostych sztuczek pomoże kebabowi stać się delikatnym i soczystym, a niepowtarzalny aromat pobudzi apetyt, nawet dla tych, którzy nie są głodni.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
225 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

węglan wieprzowiny można przypisać chudym częściom tuszy, ponieważ praktycznie nie zawiera tłuszczu. Pozwoli to uniknąć przejadania się i nie wpłynie na figurę, ale mięso może okazać się suche i nieprzyjemnie twarde. Aby uzyskać soczyste, delikatne mięso, należy przestrzegać kilku prostych zasad, a jego sekrety ujawniają się w marynacie.

opłucz przygotowany kawałek wieprzowiny i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na porcje, włóż do głębokiej miski. Obierz cebulę, umyj i pokrój w duże pierścienie. Nie tnij zbyt drobno, cebula i tak dobrze odda sok.

włóż krążki cebuli do osobnego pojemnika, dodaj do nich majonez, sól, mielony czarny pieprz i wodę. Sekret miękkości i delikatności mięsa polega na użyciu majonezu do marynaty, doda niezbędnej zawartości tłuszczu. Do marynaty dodaj ocet, który w razie potrzeby można zastąpić sokiem z cytryny. Kwas pomoże zmiękczyć twarde włókna mięsne, sprawi, że nawet początkowo bardzo twarde mięso będzie miękkie i delikatne.

w razie potrzeby możemy dodać do marynaty dowolne przyprawy lub zioła. Dobrze ugniatamy cebulę resztą zawartości rękami, aby dobrze wypuściła sok.

wlej marynatę do pojemnika na mięso, dobrze wymieszaj i posmaruj każdy kawałek. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Minimalny czas marynowania szaszłyków węglanowych wynosi 3 godziny. Ale jeśli jest taka możliwość, lepiej zostawić ją na noc. Wtedy mięso ma gwarancję miękkości i delikatności.

dobrze marynowane mięso jest nawleczone na szaszłyki i gotowane na grillu spalonym na rozgrzane do czerwoności węgle. Czas gotowania wynosi 20-30 minut, w zależności od intensywności ciepła i wielkości kawałków.

gotowy szaszłyk podajemy natychmiast z grilla na szaszłykach, uzupełniając rzodkiewką, zieloną cebulą, pietruszką, dowolnymi warzywami i sosami w razie potrzeby.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy