golonka wieprzowa pieczona z ziemniakami w piekarniku

aromatyczne, miękkie mięso, natychmiast upieczone z dodatkiem! Przygotowanie tego dania nie będzie trudne, piekarnik zrobi wszystko za Ciebie. Szczególnie takie mięso spodoba się mężczyznom, okazuje się soczyste, o jasnym smaku czosnku i złotej skórce. Ziemniaki są nasycone aromatami mięsa i doskonale je uzupełniają!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 29 % 9 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić golonkę pieczoną z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Najpierw dokładnie umyj golonkę. Usunąłem skórę z mojej, była zbyt szorstka. Jeśli skóra jest miękka i cienka, możesz z nią gotować. Z przypraw wziąłem czarny pieprz i paprykę. Możesz użyć absolutnie dowolnej kombinacji, tutaj jest kwestia gustu i preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj noża, aby wykonać nakłucia na całej nodze. Naszpiguj golonkę czosnkiem, wkładając obrane goździki do powstałych nacięć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sól i przyprawy. Jeśli masz golonkę ze skórą, możesz upuścić trochę oleju roślinnego, aby powstała mieszanina dobrze przylegała do nogi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokryj golonkę ze wszystkich stron powstałą mieszanką. jeśli masz wystarczająco dużo czasu, pozostaw golonkę do marynowania przez kilka godzin, lepiej nawet zostawić ją w tej formie na noc. Ale możesz upiec od razu, i tak wszystko okaże się świetnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Młode małe ziemniaki można pozostawić w całości. Dodaj sól, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kilka warstw folii na blasze do pieczenia. Połóż golonkę na środku. Rozłóż ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń golonkę z ziemniakami w ciasną kopertę, dobrze owijając brzegi, aby sok nie wylał się podczas pieczenia. Dodatkowo zawiń kolejną warstwę folii, aby zapewnić niezawodność.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz golonkę z ziemniakami przez 2 godziny w temperaturze 180°C. następnie rozłóż folię, włącz tryb grillowania lub konwekcji i piecz przez kolejne 30 minut na złoty kolor.

Golonka okazała się bardzo smaczna, mięso łatwo oddzieliło się od kości, ziemniaki zostały całkowicie upieczone.
golonkę z ziemniakami można upiec nie tylko w folii. W tym celu odpowiedni jest również rękaw do pieczenia. Złóż nogę razem z ziemniakami w rękawie, zawiąż końce i piecz tyle samo czasu. Na koniec Wytnij folię i doprowadź golonkę do złotego koloru.
a można upiec i po prostu w formie. Po prostu przykryj go folią na wierzchu podczas pieczenia, a następnie usuń folię. Nasmaruj tylko formę olejem roślinnym.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy