skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić golonkę pieczoną z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Najpierw dokładnie umyj golonkę. Usunąłem skórę z mojej, była zbyt szorstka. Jeśli skóra jest miękka i cienka, możesz z nią gotować. Z przypraw wziąłem czarny pieprz i paprykę. Możesz użyć absolutnie dowolnej kombinacji, tutaj jest kwestia gustu i preferencji.
Krok 2:
Użyj noża, aby wykonać nakłucia na całej nodze. Naszpiguj golonkę czosnkiem, wkładając obrane goździki do powstałych nacięć.
Krok 3:
Wymieszaj sól i przyprawy. Jeśli masz golonkę ze skórą, możesz upuścić trochę oleju roślinnego, aby powstała mieszanina dobrze przylegała do nogi.
Krok 4:
Pokryj golonkę ze wszystkich stron powstałą mieszanką. jeśli masz wystarczająco dużo czasu, pozostaw golonkę do marynowania przez kilka godzin, lepiej nawet zostawić ją w tej formie na noc. Ale możesz upiec od razu, i tak wszystko okaże się świetnie.
Krok 5:
Obrane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Młode małe ziemniaki można pozostawić w całości. Dodaj sól, wymieszaj.
Krok 6:
Rozłóż kilka warstw folii na blasze do pieczenia. Połóż golonkę na środku. Rozłóż ziemniaki.
Krok 7:
Zawiń golonkę z ziemniakami w ciasną kopertę, dobrze owijając brzegi, aby sok nie wylał się podczas pieczenia. Dodatkowo zawiń kolejną warstwę folii, aby zapewnić niezawodność.
Krok 8:
Piecz golonkę z ziemniakami przez 2 godziny w temperaturze 180°C. następnie rozłóż folię, włącz tryb grillowania lub konwekcji i piecz przez kolejne 30 minut na złoty kolor.
Golonka okazała się bardzo smaczna, mięso łatwo oddzieliło się od kości, ziemniaki zostały całkowicie upieczone.
golonkę z ziemniakami można upiec nie tylko w folii. W tym celu odpowiedni jest również rękaw do pieczenia. Złóż nogę razem z ziemniakami w rękawie, zawiąż końce i piecz tyle samo czasu. Na koniec Wytnij folię i doprowadź golonkę do złotego koloru.
a można upiec i po prostu w formie. Po prostu przykryj go folią na wierzchu podczas pieczenia, a następnie usuń folię. Nasmaruj tylko formę olejem roślinnym.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g