kanapka z szynką i serem

w pośpiechu nawet dziecko przygotuje obfitą przekąskę! Kanapka z szynką i serem to nie tylko bułka z kiełbasą, ale Wielowarstwowa konstrukcja, która obejmuje chleb, warzywa, mięso i sos. Na śniadanie, w drodze —na studia-kanapka zaspokoi każdą sytuację!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 52 % 17 g
183 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapkę z szynką i serem? Przygotuj jedzenie. Weź specjalny kwadratowy chleb na tosty — wygodniej będzie zrobić z nim kanapkę, a sama kanapka okaże się piękniejsza. Chociaż ze zwykłym bochenkiem będzie pyszny. Ilość szynki, pomidora i sałaty należy obliczyć na podstawie ich wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw opiekaj kromki chleba. Zrób to w tosterze lub na patelni grillowej, tak jak ja.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze opłucz liście sałaty i osusz ręcznikiem papierowym. Nie powinny być mokre, w przeciwnym razie chleb będzie mokry i nie będzie smaczny. Weź sałatkę dowolnej odmiany-zwykły liść, Góra Lodowa, Fryz, rukola itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidora pokroić w cienkie plasterki. Możesz także wziąć inne warzywa-świeże lub marynowane ogórki, paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj jedną kromkę chleba majonezem. Majonez możesz zrobić sam. Lub zamiast tego weź inne sosy-keczup, musztardę, dowolną sałatkę lub ich mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż liście sałaty na chlebie. Mam dwa małe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż plasterki pomidora na liściach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna warstwa to szynka. Oprócz szynki odpowiednia jest każda gotowana lub wędzona kiełbasa lub mięso. Jeśli używasz nieprzygotowanego kawałka, spróbuj pokroić szynkę tak cienko, jak to możliwe. I ponownie włóż liście sałaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch ułóż porcje roztopionego sera. Lub jakikolwiek inny, który kochasz lub masz w magazynie. Najważniejsze, że jest pyszny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj wszystko kawałkiem chleba. Lekko dociśnij kanapkę do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tradycyjnie kanapki są cięte po przekątnej, aby były wygodne do jedzenia. Możesz nie kroić, ale jeść prosto w całości. Smacznego!

kanapka okazała się bardzo smaczna, z chrupiącym chlebem, świeżą nutą warzyw i pikantnym majonezem.
chleb kanapkowy można wziąć absolutnie każdy, okaże się bardzo smaczny ze zbożem, z ciabattą, nawet bułeczki typu paninni są odpowiednie. Można go smażyć zarówno na samym początku gotowania, jak i później, gdy gotowa kanapka jest smażona na patelni lub na grillu.
zamiast majonezu zrobi to każdy ulubiony sos-zarówno pomidorowy, jak i serowy, słodko-kwaśny, musztardowo-miodowy, jogurtowy. Zamiast sosu można użyć sera topionego lub twarogowego.
warzywa wybierz również dowolne: świeże ogórki, słone, paprykę, oliwki, cebulę, wszelkiego rodzaju sałatki i zioła.
składnik mięsa może być również zróżnicowany. Szynka, jak w mojej wersji, albo różne wędzone kiełbasy, gotowana kiełbasa, boczek. Może to być również kurczak, indyk lub po prostu pieczone mięso.
jeśli wybierzesz twardy ser zamiast roztopionego, lepiej upiecz kanapkę na końcu, aby ser się stopił.
oprócz kanapek mięsnych istnieje wiele opcji - z rybami, hummusem, grzybami, ale to już inna historia.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal / 100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy