tortilla z serem i czosnkiem

Dlaczego nie przygotować aromatycznych tortilli na obiad?! Tortillę z serem i czosnkiem można podawać na śniadanie lub kolację. Jeśli jest to obiad, możesz uzupełnić takie ciasta sałatką ze świeżych warzyw. A jeśli Śniadanie - filiżankę aromatycznej kawy. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wszystko zależy od kefiru: jest grubszy i tłusty lub odwrotnie - płynny. Oczywiste jest, że płynny kefir zajmie więcej mąki. A sama mąka ma inną jakość. Dlatego tutaj musisz już skupić się na cieście-powinno być plastikowe i nie przyklejać się do rąk.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 56 % 29 g
264 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Sól i cukier mieszamy w małym pojemniku, na przykład w szklance.

2. Przesiej mąkę do miski, w której zagniatamy ciasto. Wlej tutaj mieszaninę soli i cukru.

3. Wlej kefir do miski, wlej do niej sodę, wymieszaj.

4. Rozbij jajko do osobnego pojemnika, poluzuj widelcem, aż będzie gładkie.

5. Połącz jajko z kefirem, wymieszaj. Następnie wlej mieszaninę płynnych składników do suchych.

6. Zagnieść ciasto. Najpierw w misce, a następnie rozłóż na powierzchni roboczej i ugniataj przez chwilę. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne.

7. Włóż ciasto do torby i pozostaw na pół godziny. Może być pakowany w folię spożywczą, bez różnicy. Najważniejsze jest to, że ciasto nie pęka i nie wysycha.

8. W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Aby to zrobić, zetrzyj ser. Umyj zieloną cebulę i koperek, drobno posiekaj nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

9. Włóż ser do miski, tutaj wysyłamy zioła: cebulę i koperek, a także posiekany czosnek. Mieszać.

10. Po upływie określonego czasu ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkuj każdą część na ciasto. W takim przypadku posyp powierzchnię roboczą mąką.

11. A teraz rozłóż dwie łyżki nadzienia na środku tortilli. Podnieś krawędzie ciasta, zbierz je w torbie.

12. Z zmontowaną krawędzią obróć ciasto w dół i delikatnie zwiń je wałkiem do ciasta, aby nie uszkodzić integralności ciasta. W ten sam sposób tworzymy wszystkie ciasta.

13. Smażyć ciasta na przemian na gorącej suchej patelni bez dodawania oleju. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.

14. Gotowe ciasta są nadal gorące i smarowane masłem. Układamy stos jeden na drugim.

okazało się pyszne, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy