wątróbka mielona duszona w śmietanie z warzywami

pyszne, szybkie, proste, satysfakcjonujące, z niedrogich składników! Mielona wątroba duszona w śmietanie z warzywami to doskonałe danie budżetowe, które można urozmaicić według własnego gustu i gotować przynajmniej codziennie. Co więcej, danie natychmiast z przystawką!
Adela♥♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 29 % 6 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyte składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj wątrobę w maszynce do mięsa

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż wątrobę na maśle przez 3-4 minuty

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kapustę, podsmaż, a następnie śmietanę i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do miękkości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazało się szybkie i smaczne!

wątroba jest mielona za pomocą blendera lub robota kuchennego. Możesz również przepuścić go przez maszynę do mięsa.
obierz główkę kapusty i drobno posiekaj.
posiekaj obraną cebulę na pół pierścienia.
na patelni, na maśle, smażyć mięso mielone przez około cztery minuty, następnie dodać cebulę i smażyć przez kolejne trzy minuty.
dodaj posiekaną kapustę i smaż, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
dziesięć minut przed gotowaniem dodaj śmietanę, przyprawy i sól.
po dokładnym wymieszaniu przykryj pokrywką i poczekaj na pełną gotowość.
wątróbkę z kapustą podawać na gorąco. Możesz ozdobić zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy