Udekoruj białą kapustę

Pikantny, apetyczny, z prostych potraw! Przystawka z białej kapusty to bardzo smaczne danie warzywne, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Składniki na to znajdziesz w każdej lodówce, są niedrogie i niedrogie.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 39 % 7 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć białą kapustę do dekoracji? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli to możliwe, lepiej wziąć młodą kapustę i marchewkę z nowej uprawy. Chociaż z zeszłorocznych warzyw można zrobić pyszny dodatek warzywny. Umyj wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasadniczo metoda krojenia nie wpłynie w żaden sposób na smak, więc możesz ją pokroić zarówno w pierścienie, jak i półpierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Może to być wszystko: kukurydza, rzepak, słonecznik i każdy inny. Smaż cebulę na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewkę do cebuli. Smaż wszystko razem przez około 7 minut. Warzywa powinny być smażone, a nie duszone — dzięki temu danie okaże się znacznie smaczniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj kapustę, usuń 3 górne liście. Dużo brudu i bakterii gromadzi się w górnych liściach kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kapustę w dowolny dogodny sposób. Rozdrobniłam go cienko, ale można go posiekać i grubiej. Dodaj kapustę na patelnię. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól. Więc kapusta uwolni płyn, stanie się mniej elastyczna i zmniejszy objętość. Jeśli chcesz, możesz dodać inne zioła lub przyprawy: mielony pieprz, czosnek w proszku, papryka — wszystko według Twojego gustu i wyboru! Odpowiednie są również świeże zioła: pietruszka, kolendra, koperek i bazylia. Tylko wstępnie umyj warzywa i osusz je.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez około 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i dobrze podsmaż warzywa, aż będą jasne i lekko chrupiące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taka kapusta to świetny dodatek. Moim zdaniem świetnie komponuje się z wędzonymi kiełbaskami, kiełbaskami itp.ale równie dobrze może być z drobiem lub mięsem. Smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy