skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć białą kapustę do dekoracji? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli to możliwe, lepiej wziąć młodą kapustę i marchewkę z nowej uprawy. Chociaż z zeszłorocznych warzyw można zrobić pyszny dodatek warzywny. Umyj wszystkie warzywa.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasadniczo metoda krojenia nie wpłynie w żaden sposób na smak, więc możesz ją pokroić zarówno w pierścienie, jak i półpierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Może to być wszystko: kukurydza, rzepak, słonecznik i każdy inny. Smaż cebulę na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj marchewkę do cebuli. Smaż wszystko razem przez około 7 minut. Warzywa powinny być smażone, a nie duszone — dzięki temu danie okaże się znacznie smaczniejsze.
Krok 6:
Dobrze umyj kapustę, usuń 3 górne liście. Dużo brudu i bakterii gromadzi się w górnych liściach kapusty.
Krok 7:
Pokrój kapustę w dowolny dogodny sposób. Rozdrobniłam go cienko, ale można go posiekać i grubiej. Dodaj kapustę na patelnię. Wymieszać.
Krok 8:
Sól. Więc kapusta uwolni płyn, stanie się mniej elastyczna i zmniejszy objętość. Jeśli chcesz, możesz dodać inne zioła lub przyprawy: mielony pieprz, czosnek w proszku, papryka — wszystko według Twojego gustu i wyboru! Odpowiednie są również świeże zioła: pietruszka, kolendra, koperek i bazylia. Tylko wstępnie umyj warzywa i osusz je.
Krok 9:
Gotuj przez około 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i dobrze podsmaż warzywa, aż będą jasne i lekko chrupiące.
Krok 10:
Taka kapusta to świetny dodatek. Moim zdaniem świetnie komponuje się z wędzonymi kiełbaskami, kiełbaskami itp.ale równie dobrze może być z drobiem lub mięsem. Smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g