skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki z bakłażanem z orzechami i serem? Przygotuj jedzenie. Wybierz bakłażan, jeśli to możliwe, na całej długości, aby bułki wyglądały schludnie. Każdy twaróg nadaje się do tego przepisu, nawet z dodatkami będzie pyszny. Możesz kupić orzechy już obrane lub możesz je obrać samodzielnie.
Krok 2:
Umyj bakłażana, osusz i odetnij ogon. Pokrój warzywo wzdłuż długich pasków o grubości około 5 mm. Możesz nawet cieńsze, wtedy łatwiej się zawijają.
Krok 3:
Posyp bakłażana solą. To najłatwiejszy sposób na pozbycie się goryczy, na którą często cierpi to pyszne warzywo. Sól wyciągnie wilgoć z bakłażana, a wraz z nią zniknie gorycz. Pozostaw go na 10 minut — zobaczysz, jak pokryje się kroplami. Weź ręcznik papierowy i wytrzyj paski bakłażana, wycierając uwolniony płyn.
Krok 4:
Przygotuj nadzienie. Orzechy włoskie, jeśli nie są obrane, obrać. Możesz wysuszyć je przez kilka minut na suchej patelni, orzechy staną się bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Następnie zmiel je w dowolny dostępny sposób — za pomocą blendera, moździerza lub prostego wałka do ciasta, tak jak ja. Orzechy zamieniają się w małe okruchy.
Krok 5:
Weź małą miskę, włóż do niej ser i orzechy. Za pomocą prasy do czosnku wyciśnij tam obrany ząbek. Lub zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj żywność łyżką, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać do niego dowolne warzywa. Zamiast twarogu można również wziąć absolutnie każdy inny ser, w takim przypadku zetrzeć go i dodać trochę majonezu.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny, podgrzewaj przez kilka minut. Umieść paski bakłażana w jednej warstwie w rozgrzanym oleju, aby się nie znajdowały.
Krok 8:
Smaż bakłażana na małym ogniu, aż z jednej strony zarumieni się, a następnie odwróć i usmaż z drugiej. Plastry bakłażana powinny wchłonąć cały olej i stać się miękkie.
Krok 9:
Wyjmij gotowe plastry na talerz ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar oleju. Usmaż następną partię w ten sam sposób.
Krok 10:
Plasterki lekko ostudzić. Weź pasek bakłażana i umieść łyżeczkę nadzienia serowo-orzechowego na jednym końcu. Przekręć go w rolkę.
Krok 11:
Jeśli nie trzyma się dobrze, możesz przymocować rolkę wykałaczką lub specjalnym szpikulcem. Moje plastry były cienkie i dobrze ugotowane, więc nie musiałem ich trzymać razem. W ten sposób wypełnij wszystkie plastry bakłażana.
Krok 12:
Ułóż powstałe bułki na talerzu, udekoruj je ziołami i ziarnami granatu. Podawaj na stole w dowolnej formie-są smaczne i ciepłe i schłodzone. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g