bułki z bakłażanem z orzechami i serem

szybka i bardzo smaczna przekąska na świąteczny stół! Bułki z bakłażanem z orzechami i serem to popularne danie na każdą ucztę. Jest przygotowywany z prostych produktów, zajmuje to bardzo mało czasu. Okazuje się, że bułki są obfite, apetyczne i piękne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 76 % 29 g
węglowodany 13 % 5 g
288 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z bakłażanem z orzechami i serem? Przygotuj jedzenie. Wybierz bakłażan, jeśli to możliwe, na całej długości, aby bułki wyglądały schludnie. Każdy twaróg nadaje się do tego przepisu, nawet z dodatkami będzie pyszny. Możesz kupić orzechy już obrane lub możesz je obrać samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażana, osusz i odetnij ogon. Pokrój warzywo wzdłuż długich pasków o grubości około 5 mm. Możesz nawet cieńsze, wtedy łatwiej się zawijają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp bakłażana solą. To najłatwiejszy sposób na pozbycie się goryczy, na którą często cierpi to pyszne warzywo. Sól wyciągnie wilgoć z bakłażana, a wraz z nią zniknie gorycz. Pozostaw go na 10 minut — zobaczysz, jak pokryje się kroplami. Weź ręcznik papierowy i wytrzyj paski bakłażana, wycierając uwolniony płyn.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie. Orzechy włoskie, jeśli nie są obrane, obrać. Możesz wysuszyć je przez kilka minut na suchej patelni, orzechy staną się bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Następnie zmiel je w dowolny dostępny sposób — za pomocą blendera, moździerza lub prostego wałka do ciasta, tak jak ja. Orzechy zamieniają się w małe okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź małą miskę, włóż do niej ser i orzechy. Za pomocą prasy do czosnku wyciśnij tam obrany ząbek. Lub zetrzyj go na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj żywność łyżką, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe. W razie potrzeby możesz dodać do niego dowolne warzywa. Zamiast twarogu można również wziąć absolutnie każdy inny ser, w takim przypadku zetrzeć go i dodać trochę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny, podgrzewaj przez kilka minut. Umieść paski bakłażana w jednej warstwie w rozgrzanym oleju, aby się nie znajdowały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż bakłażana na małym ogniu, aż z jednej strony zarumieni się, a następnie odwróć i usmaż z drugiej. Plastry bakłażana powinny wchłonąć cały olej i stać się miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe plastry na talerz ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar oleju. Usmaż następną partię w ten sam sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Plasterki lekko ostudzić. Weź pasek bakłażana i umieść łyżeczkę nadzienia serowo-orzechowego na jednym końcu. Przekręć go w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli nie trzyma się dobrze, możesz przymocować rolkę wykałaczką lub specjalnym szpikulcem. Moje plastry były cienkie i dobrze ugotowane, więc nie musiałem ich trzymać razem. W ten sposób wypełnij wszystkie plastry bakłażana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż powstałe bułki na talerzu, udekoruj je ziołami i ziarnami granatu. Podawaj na stole w dowolnej formie-są smaczne i ciepłe i schłodzone. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy