skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienki chrust? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości i przesiej ją przez drobne sito, aby nasycić tlenem.
Krok 2:
W głębokiej misce ubij jajka kurze i ubij je trzepaczką z solą, aż się spieni.
Krok 3:
Wlej wódkę do mieszanki jajecznej i jeszcze raz ubij masę trzepaczką.
Krok 4:
W częściach zacznij wsypywać przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę Nie całą-możesz ją wziąć pod uwagę lub więcej lub mniej niż wskazano w kompozycji.
Krok 5:
Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Zachowa swój kształt, ale nie będzie zbyt sztywny.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto cienko na posypanej mąką powierzchni.
Krok 7:
Wytnij półfabrykaty z ciasta na chrust. Zrobiłem to za pomocą kręconego noża. Po prostu wycinam długie paski.
Krok 8:
Następnie pokrój każdy pasek na krótsze. Tak jak na zdjęciu. Na środku każdego paska wykonaj cięcie wzdłużne.
Krok 9:
Rozgrzej głęboką patelnię lub patelnię na kuchence. Wlej do niego olej roślinny i rozgrzej go. Zanurz chrust w oleju i smaż go, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 10:
Przenieś gotowy chrust na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś chrupiący chrust na talerz.
Krok 11:
Schłodzony słodki chrust posyp cukrem pudrem.
do tej pory robiłam chrust tylko raz, dawno temu. Pamiętam, że wymyśliłem coś z ciastem, a chrust okazał się bardzo gęsty, twardy, nie chrupiący. A ponieważ jest zbyt tłusty, zdecydowałem, że kożuch nie był tego wart i już go nie zrobił. Dopóki nie znalazłem ciekawego przepisu na drugi dzień i nie postanowiłem spróbować szczęścia ponownie. Tym razem wszystkie moje oczekiwania zostały spełnione. Chrust okazał się dokładnie taki, jaki powinien. Przepis jest bardzo udany. A może doświadczenie podpiłki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g