chrust cienki chrupiący słodki

Klasyczny, przewiewny, rozpływający się w ustach, pyszny! Ten cienki, chrupiący, słodki chrust jest przygotowywany według sprawdzonej receptury z dodatkiem wódki. Ciasto na to składa się z prostych produktów, a samo smażenie nie zajmuje dużo czasu. W końcu dostaniesz rumiane wypieki na herbatę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 60 % 43 g
399 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienki chrust? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości i przesiej ją przez drobne sito, aby nasycić tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce ubij jajka kurze i ubij je trzepaczką z solą, aż się spieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wódkę do mieszanki jajecznej i jeszcze raz ubij masę trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W częściach zacznij wsypywać przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę Nie całą-możesz ją wziąć pod uwagę lub więcej lub mniej niż wskazano w kompozycji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Zachowa swój kształt, ale nie będzie zbyt sztywny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto cienko na posypanej mąką powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij półfabrykaty z ciasta na chrust. Zrobiłem to za pomocą kręconego noża. Po prostu wycinam długie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie pokrój każdy pasek na krótsze. Tak jak na zdjęciu. Na środku każdego paska wykonaj cięcie wzdłużne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej głęboką patelnię lub patelnię na kuchence. Wlej do niego olej roślinny i rozgrzej go. Zanurz chrust w oleju i smaż go, aż pojawi się złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowy chrust na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie przenieś chrupiący chrust na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzony słodki chrust posyp cukrem pudrem.

do tej pory robiłam chrust tylko raz, dawno temu. Pamiętam, że wymyśliłem coś z ciastem, a chrust okazał się bardzo gęsty, twardy, nie chrupiący. A ponieważ jest zbyt tłusty, zdecydowałem, że kożuch nie był tego wart i już go nie zrobił. Dopóki nie znalazłem ciekawego przepisu na drugi dzień i nie postanowiłem spróbować szczęścia ponownie. Tym razem wszystkie moje oczekiwania zostały spełnione. Chrust okazał się dokładnie taki, jaki powinien. Przepis jest bardzo udany. A może doświadczenie podpiłki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy