kawior z cukinii na patelni w kawałkach

kawior uzyskuje się o delikatnym i szlachetnym smaku. Kawior z cukinii bardzo dobrze odzwierciedla tłuczone ziemniaki i dania mięsne. Tak, i może pasować do każdej przystawki, wszystko jest tutaj według własnego gustu.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

najdelikatniejszy i najbardziej soczysty kawior pochodzi z cukinii. Dlatego dobrze jest podawać go z grubymi potrawami lub dodatkami. A co dobre, można go jeść zarówno na gorąco, jak i z lodówki, szczególnie w gorącym sezonie. A także, w razie potrzeby, zawsze można go przepuścić przez blender lub maszynkę do mięsa, a wtedy będzie to płynny kawior bez kawałków.

etapy gotowania:

1. Opłucz cukinię i możesz wyciąć z niej skórkę, ale ja tego nie robię. Skórka nadaje jędrność kawałkom i nie zamieniają się w puree.
2. Pokrój marchewki i cebulę w drobną kostkę. Marchewki w tym przypadku są mrożone.
3. Czosnek i zioła są również drobno-drobno, ale jest to możliwe bez czosnku, jeśli nie podoba mu się smak. Zamiast czosnku możesz na przykład umieścić pomidora.
4. Bardzo podoba mi się suchy pomidor i soja, które nadają potrawie szlachetny smak i dobry apetyczny akcent, dlatego dodaję je do kawioru w ostatniej chwili i daję trochę dusić pod pokrywką.
5. Smażyć w następującej kolejności: najpierw są cukinie, które ze względu na swoją soczystość muszą być dobrze usmażone, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Następnie położyłem marchewkę, która po rozmrożeniu stała się bardzo wilgotna i równie dobrze odparowała wilgoć. Teraz możesz dodać cebulę i dobrze usmażyć. A potem możesz już włożyć wszystko inne do smażenia, swoje ulubione warzywa, przyprawy itp.
6. I już na końcu idzie soja.

P. S. kto nie lubi pikantnego smaku czosnku, może zastąpić słodkie jabłko, będzie też bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soja suszona nie gotowana - 403   kcal/100g
  • Soja gotowana - 130   kcal/100g
  • Soja Mizo - 171   kcal/100g
  • Soja kiełkowana surowa - 46   kcal/100g
  • Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421   kcal/100g
  • Beztłuszczowa mąka sojowa - 326   kcal/100g
  • Rafinowany olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Soja - 403   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy