wątróbka drobiowa w śmietanie

pyszny, delikatny, po prostu rozpływa się w ustach, na lunch lub kolację! Wątróbka drobiowa w śmietanie z aromatyczną cebulą to świetny wybór, aby nakarmić całą rodzinę. Możesz wybrać dowolną przystawkę do takiego dania. Spróbuj gotować, na pewno zostaniesz poproszony o suplementy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 11 % 3 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wątróbkę drobiową można zastąpić wątróbką z indyka, wieprzowiny lub wołowiny. Możesz wziąć wątrobę świeżą lub mrożoną. Zamrożony produkt należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz wątrobę, aż woda będzie czysta, usuń tłuszcz, resztki żółci. Możesz przeciąć dużą wątrobę na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać lub dodać całą cebulę podczas duszenia wątroby pod przykryciem, aby cebula dała potrawie wszystkie soki. Taką żarówkę na końcu można wyrzucić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Włóż cebulę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wątróbkę drobiową na patelnię i wymieszaj z cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zmniejsz ogień do minimum. Jest to konieczne, aby krem nie zsiadł z nagłej różnicy temperatur.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę. Dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Możesz również posypać wątrobę mieszanką przypraw do potraw z podrobów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż duszoną wątróbkę w śmietanie na talerzach i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy