skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wątróbkę drobiową można zastąpić wątróbką z indyka, wieprzowiny lub wołowiny. Możesz wziąć wątrobę świeżą lub mrożoną. Zamrożony produkt należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Dokładnie spłucz wątrobę, aż woda będzie czysta, usuń tłuszcz, resztki żółci. Możesz przeciąć dużą wątrobę na pół.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać lub dodać całą cebulę podczas duszenia wątroby pod przykryciem, aby cebula dała potrawie wszystkie soki. Taką żarówkę na końcu można wyrzucić.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Włóż cebulę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj wątróbkę drobiową na patelnię i wymieszaj z cebulą.
Krok 6:
Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zmniejsz ogień do minimum. Jest to konieczne, aby krem nie zsiadł z nagłej różnicy temperatur.
Krok 7:
Wlej śmietanę. Dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Możesz również posypać wątrobę mieszanką przypraw do potraw z podrobów.
Krok 8:
Ułóż duszoną wątróbkę w śmietanie na talerzach i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g