Naleśniki Crepe Suzette

pyszny deser naleśnikowy z fantazyjnym sosem. Naleśniki Suzette należą do kuchni francuskiej. A ich różnica od zwykłych polega na tym, że gotuje się je na maśle, zamiast warzyw i jajek dodaje się więcej. Podaje się je również w sosie pomarańczowo-karmelowym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 65 % 24 g
188 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować naleśniki, przygotuj niezbędny zestaw produktów. Dobrze umyj pomarańcze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajka z cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj szczyptę soli i stopione masło. Wlej mleko do ciasta i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść gładkie, płynne ciasto naleśnikowe bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj pierwszą patelnię odrobiną oleju roślinnego. Wlej trochę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną do czerwoności patelnię i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni patelni cienką warstwą. Gotuj naleśniki z obu stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sposób upiecz wszystkie naleśniki. Ułóż je na osobnym talerzu w stos, jeden na drugim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować sos, pokrój pomarańcze na pół i wyciśnij z nich sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masło na gorącej patelni i wlej cukier. Poczekaj chwilę, aż wszystko się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sok pomarańczowy ze skrobią, aby nie było grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wszystko na patelnię, wymieszaj i zagotuj. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać trochę wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Naleśniki złożyć w trójkąty i włożyć do gorącego syropu. Pozostaw je na kilka minut, aby naleśniki nasiąkły sosem. Możesz je odwrócić, aby były całkowicie w sosie. Ułóż gotowe naleśniki na talerzach i podawaj. Smacznego!

takie naleśniki są elastyczne i cienkie. Można je gotować zarówno na mące pszennej, jak i na kaszy gryczanej.
jeśli naprawdę chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nowym daniem lub nowym smakiem zwykłych potraw, koniecznie przygotuj takie naleśniki.
takie naleśniki można podawać jako deser, aby zakończyć świąteczny posiłek. I możesz przygotować je na codzienną przekąskę na śniadanie lub podwieczorek.
nawet jeśli niespodziewanie przyszli do ciebie goście, gotowanie takich naleśników nie będzie trudne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy