skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować naleśniki, przygotuj niezbędny zestaw produktów. Dobrze umyj pomarańcze.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, połącz jajka z cukrem. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.
Krok 3:
Następnie dodaj szczyptę soli i stopione masło. Wlej mleko do ciasta i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieść gładkie, płynne ciasto naleśnikowe bez grudek.
Krok 4:
Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj pierwszą patelnię odrobiną oleju roślinnego. Wlej trochę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną do czerwoności patelnię i rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni patelni cienką warstwą. Gotuj naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 5:
W ten sposób upiecz wszystkie naleśniki. Ułóż je na osobnym talerzu w stos, jeden na drugim.
Krok 6:
Aby przygotować sos, pokrój pomarańcze na pół i wyciśnij z nich sok.
Krok 7:
Rozłóż masło na gorącej patelni i wlej cukier. Poczekaj chwilę, aż wszystko się rozpuści.
Krok 8:
Wymieszaj sok pomarańczowy ze skrobią, aby nie było grudek.
Krok 9:
Wlej wszystko na patelnię, wymieszaj i zagotuj. Jeśli okaże się gęsty, możesz dodać trochę wody.
Krok 10:
Naleśniki złożyć w trójkąty i włożyć do gorącego syropu. Pozostaw je na kilka minut, aby naleśniki nasiąkły sosem. Możesz je odwrócić, aby były całkowicie w sosie. Ułóż gotowe naleśniki na talerzach i podawaj. Smacznego!
takie naleśniki są elastyczne i cienkie. Można je gotować zarówno na mące pszennej, jak i na kaszy gryczanej.
jeśli naprawdę chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nowym daniem lub nowym smakiem zwykłych potraw, koniecznie przygotuj takie naleśniki.
takie naleśniki można podawać jako deser, aby zakończyć świąteczny posiłek. I możesz przygotować je na codzienną przekąskę na śniadanie lub podwieczorek.
nawet jeśli niespodziewanie przyszli do ciebie goście, gotowanie takich naleśników nie będzie trudne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g