skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od zrobienia domowego makaronu. W przygotowaniu ciasta na makaron nie ma żadnych funkcji. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, ubij je z dodatkiem soli, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 2:
Wlej zimną czystą wodę, kilka łyżek oleju roślinnego, wymieszaj.
Krok 3:
Wlać przesianą mąkę pszenną, zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 4:
Ugniataj go rękami na posypanym mąką stole, aż przestanie przylegać do rąk. Następnie włóż go z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw ciasto na 20 minut. Stanie się bardziej posłuszny.
Krok 5:
Wołowina, świeża i młoda, jest używana jako mięso w tradycyjnym daniu. Mięso dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę lub paski.
Krok 6:
Zestaw warzyw w tsuiwan to zazwyczaj marchew, cebula, papryka i czosnek, wszystko, co doskonale uzupełnia i poprawia smak mięsa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę lub pióra.
Krok 7:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki. Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój ją w kostkę lub połówki pierścieni. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 8:
Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę, smarujemy olejem roślinnym i nie zwijamy mocno w rolkę. Gotuj tę bułkę na parze w powolnej kuchence lub w podwójnym bojlerze przez 20 minut, aby nie obracała się podczas gotowania.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane mięso na oleju, smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Wlać sos sojowy, wymieszać.
Krok 10:
Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Smaż je razem przez około 5 minut.
Krok 11:
Dodaj pozostałe warzywa, sól i przyprawy. Smażyć, mieszając przez kolejne 5 minut.
Krok 12:
Pozwól bułce trochę ostygnąć i pokrój w szerokie paski – makaron.
Krok 13:
Wlej szklankę wody, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 5 minut.
Krok 14:
Tsuiwang jest gotowy. Podawaj danie do stołu, posypane zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g