Tsuiwan mongolski makaron z mięsem i warzywami

pyszne gorące, składające się z domowego makaronu z mięsem i warzywami! Tsuiwan jest uważany za tradycyjne danie kuchni mongolskiej. Pod względem składu i metody gotowania przypomina uzbecki lagman, kazachski beshbarmak i nasz domowy makaron z kurczakiem, a także wiele innych podobnych potraw, które są przygotowywane w różnych krajach. Dlatego nie będzie trudno przygotować to danie tym, którzy już przygotowali którekolwiek z powyższych. Ale, jak prawie każde danie, każda gospodyni domowa, nawet w ojczyźnie tego dania, ma swój własny przepis na tsuiwan, z pewnymi różnicami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 44 % 15 g
174 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od zrobienia domowego makaronu. W przygotowaniu ciasta na makaron nie ma żadnych funkcji. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, ubij je z dodatkiem soli, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną czystą wodę, kilka łyżek oleju roślinnego, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać przesianą mąkę pszenną, zagnieść elastyczne ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj go rękami na posypanym mąką stole, aż przestanie przylegać do rąk. Następnie włóż go z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw ciasto na 20 minut. Stanie się bardziej posłuszny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wołowina, świeża i młoda, jest używana jako mięso w tradycyjnym daniu. Mięso dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zestaw warzyw w tsuiwan to zazwyczaj marchew, cebula, papryka i czosnek, wszystko, co doskonale uzupełnia i poprawia smak mięsa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę lub pióra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub małe kostki. Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój ją w kostkę lub połówki pierścieni. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę, smarujemy olejem roślinnym i nie zwijamy mocno w rolkę. Gotuj tę bułkę na parze w powolnej kuchence lub w podwójnym bojlerze przez 20 minut, aby nie obracała się podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane mięso na oleju, smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Wlać sos sojowy, wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Smaż je razem przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pozostałe warzywa, sól i przyprawy. Smażyć, mieszając przez kolejne 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól bułce trochę ostygnąć i pokrój w szerokie paski – makaron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej szklankę wody, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tsuiwang jest gotowy. Podawaj danie do stołu, posypane zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy