miękkie ciasteczka w kształcie

zafunduj swoim bliskim piękne domowe wypieki! Miękkie ciasteczka przygotowane w formie zachwycą delikatnym smakiem! Ciasteczka można skleić parami za pomocą gęstego kremu, takiego jak ganache lub skondensowane toffi. Można to zrobić, jeśli kształt z jednej strony jest równy, az drugiej wypukły, wypukły.   Kolejna kwestia, jeśli nie ma proszku do pieczenia, po prostu nie możesz zignorować tego składnika. Można go zastąpić sodą. Aby to zrobić, weź pół łyżeczki sody i ugaś ją octem, wlej powstałą musującą piankę do ciasta.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 57 % 40 g
390 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

ciasteczka to ulubiona uczta w każdej rodzinie, a jeśli jest domowej roboty - ogólnie piękno! Ciasteczka piecze się według różnych przepisów, a także o różnych kształtach i rozmiarach. W tym przepisie proponuje się przygotowanie bardzo smacznych ciasteczek w formie gazowej.

1. Rozpuść masło do stanu płynnego. Można to zrobić na bardzo małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Aby masło stopiło się szybciej, najpierw pokrój je w kostkę.

2. Rozbij jajka do miski, wlej szczyptę soli, cukru i waniliny, wymieszaj ręczną trzepaczką lub widelcem. Nie trzeba ubijać, tylko mieszać do uzyskania gładkości.

3. Schłodzić stopione masło do temperatury pokojowej, a następnie wlać do miski z masą jajeczną.

4. Tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno być płynne, ale nie powinno też być gęste.

5. Wkładamy foremkę do ciastek do ognia, smarujemy masłem i pozwalamy jej bardzo się rozgrzać. Jeśli rozłożysz ciasto w ciepłej lub całkowicie zimnej formie, przylgnie do niego, a ciasteczka nie będą działać.

6. Rozłóż ciasto na wysmarowanej i dobrze rozgrzanej formie, przykryj drugą połową formy. Smażyć ciasteczka nie dłużej niż 15-20 sekund z każdej strony.

7. Gotowe ciasteczka są bardzo łatwe do usunięcia z formy, należy je ostygnąć. Nawiasem mówiąc, jeśli pozwala na to forma, ciasteczka można skleić parami. Aby to zrobić, posmaruj gładką stronę ganache lub gotowanym skondensowanym mlekiem. Taka warstwa dobrze utrzyma ciasteczka sklejone.

możesz podawać przysmak z dżemem, skondensowanym mlekiem, miodem. Możesz również polać syropem.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy