skład / składniki
metoda gotowania
ciasteczka to ulubiona uczta w każdej rodzinie, a jeśli jest domowej roboty - ogólnie piękno! Ciasteczka piecze się według różnych przepisów, a także o różnych kształtach i rozmiarach. W tym przepisie proponuje się przygotowanie bardzo smacznych ciasteczek w formie gazowej.
1. Rozpuść masło do stanu płynnego. Można to zrobić na bardzo małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Aby masło stopiło się szybciej, najpierw pokrój je w kostkę.
2. Rozbij jajka do miski, wlej szczyptę soli, cukru i waniliny, wymieszaj ręczną trzepaczką lub widelcem. Nie trzeba ubijać, tylko mieszać do uzyskania gładkości.
3. Schłodzić stopione masło do temperatury pokojowej, a następnie wlać do miski z masą jajeczną.
4. Tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno być płynne, ale nie powinno też być gęste.
5. Wkładamy foremkę do ciastek do ognia, smarujemy masłem i pozwalamy jej bardzo się rozgrzać. Jeśli rozłożysz ciasto w ciepłej lub całkowicie zimnej formie, przylgnie do niego, a ciasteczka nie będą działać.
6. Rozłóż ciasto na wysmarowanej i dobrze rozgrzanej formie, przykryj drugą połową formy. Smażyć ciasteczka nie dłużej niż 15-20 sekund z każdej strony.
7. Gotowe ciasteczka są bardzo łatwe do usunięcia z formy, należy je ostygnąć. Nawiasem mówiąc, jeśli pozwala na to forma, ciasteczka można skleić parami. Aby to zrobić, posmaruj gładką stronę ganache lub gotowanym skondensowanym mlekiem. Taka warstwa dobrze utrzyma ciasteczka sklejone.
możesz podawać przysmak z dżemem, skondensowanym mlekiem, miodem. Możesz również polać syropem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g