kurczak z bakłażanem i pomidorami w piekarniku

zarówno przystawka, jak i danie główne w jednym! Kurczak z bakłażanem i pomidorami w piekarniku to w zasadzie zapiekanka. Dzięki obfitości warstw i różnorodnym składnikom okazuje się aromatyczny, sycący i niesamowicie smaczny. Kurczak i warzywa są nasączone sokiem od siebie, a skórka serowa dopełnia ogólny smak!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bakłażana z kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Lepiej jest wziąć duże bakłażany, układają się w dwóch warstwach i powinny całkowicie zakryć cały obwód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na talerze. Posolić bakłażany i odstawić na 20 minut, aby odeprzeć gorycz. Następnie opłucz warzywa w zimnej wodzie i osusz serwetkami. Kropelki wody należy usunąć, w przeciwnym razie będą strzelać na gorącej patelni i będą musiały umyć kuchnię z tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż talerze bakłażana przez 2-3 minuty z obu stron. Jeśli masz patelnię grillową, usmaż na niej bakłażana-otrzymasz piękny wzór.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka w cienkie plasterki. Jeśli kawałki są grube, lepiej pokonać mięso młotkiem po obu stronach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidora i pokrój w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnej innej zieleni do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Jeśli chcesz, możesz w ogóle nie dodawać czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia umieść część talerzy bakłażana. Powinny całkowicie zakryć całe dno formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż filety z kurczaka na wierzchu. Sól i pieprz mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na kurczaka ułóż pozostałe bakłażany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż plastry pomidora na bakłażanie. Lekko posolić i pieprzyć pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż posiekany czosnek i zioła na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej wszystko majonezem. Wszystko to jest wygodne za pomocą torby cukierniczej lub zwykłej torby celofanowej, której końcówka jest odcięta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wszystko startym serem. Umieść kurczaka z bakłażanem i pomidorami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika, a także od grubości warstwy fileta z kurczaka. Jeśli ser się zarumienił,a naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy