skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażana z kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Lepiej jest wziąć duże bakłażany, układają się w dwóch warstwach i powinny całkowicie zakryć cały obwód.
Krok 2:
Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na talerze. Posolić bakłażany i odstawić na 20 minut, aby odeprzeć gorycz. Następnie opłucz warzywa w zimnej wodzie i osusz serwetkami. Kropelki wody należy usunąć, w przeciwnym razie będą strzelać na gorącej patelni i będą musiały umyć kuchnię z tłuszczu.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż talerze bakłażana przez 2-3 minuty z obu stron. Jeśli masz patelnię grillową, usmaż na niej bakłażana-otrzymasz piękny wzór.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka w cienkie plasterki. Jeśli kawałki są grube, lepiej pokonać mięso młotkiem po obu stronach.
Krok 5:
Umyj pomidora i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Umyj warzywa i drobno posiekaj. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnej innej zieleni do smaku.
Krok 8:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Jeśli chcesz, możesz w ogóle nie dodawać czosnku.
Krok 9:
W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia umieść część talerzy bakłażana. Powinny całkowicie zakryć całe dno formy.
Krok 10:
Ułóż filety z kurczaka na wierzchu. Sól i pieprz mięso.
Krok 11:
Na kurczaka ułóż pozostałe bakłażany.
Krok 12:
Ułóż plastry pomidora na bakłażanie. Lekko posolić i pieprzyć pomidory.
Krok 13:
Rozłóż posiekany czosnek i zioła na wierzchu.
Krok 14:
Polej wszystko majonezem. Wszystko to jest wygodne za pomocą torby cukierniczej lub zwykłej torby celofanowej, której końcówka jest odcięta.
Krok 15:
Posyp wszystko startym serem. Umieść kurczaka z bakłażanem i pomidorami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika, a także od grubości warstwy fileta z kurczaka. Jeśli ser się zarumienił,a naczynie nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g