filet z kurczaka z warzywami na patelni

pyszny i obfity gorący kurczak z warzywami! Filet z kurczaka duszony z warzywami na patelni to proste, szybkie, smaczne i zdrowe danie. Jego prostota polega na tym, że kurczak łączy się z prawie wszystkimi warzywami i można je dodawać sezonowo, a zimą można używać mrożonych warzyw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pióra lub połówki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski. Dla kontrastu lepiej jest użyć wielokolorowej papryki. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące i pożywne, możesz dodać ziemniaki do liczby składników. Używając ziemniaków, umyj je, obierz i pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doskonale uzupełni danie, sprawi, że młoda cukinia będzie delikatniejsza i lżejsza, zimą można użyć mrożonego warzywa w kostkę. Myjemy cukinię, w razie potrzeby usuwamy skórkę i usuwamy rdzeń, jeśli cukinia ma dojrzałość mleczną, można jej używać razem ze skórą i rdzeniem. Cukinię kroimy w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażan sprawi, że smak potrawy będzie bogatszy i jaśniejszy. Myjemy bakłażany, kroimy w paski, aby usunąć specyficzną gorycz z warzyw, solimy i odstawiamy na 15 minut, następnie wyciskamy sok, myjemy bakłażana. Brokuły myjemy, suszymy i dzielimy na małe kwiatostany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania płaz. Jeśli skórka owocu jest gęsta, możesz ją usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą, pokrój miąższ w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię, smażymy warzywa, mieszając łopatką na średnim ogniu, około 3 minut, aż będą miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do warzyw wysyłamy filet z kurczaka, mieszamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż je razem przez 5-7 minut, aż mięso będzie białe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie papryka, cukinia, bakłażan, brokuły i pomidory są wysyłane na patelnię. Natychmiast wszystko wymieszaj. Smaż warzywa z kurczakiem na średnim ogniu przez około 7 minut, aż warzywa wypuszczą sok. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wlej trzecią część szklanki wody. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić warzywa z kurczakiem przez około 20 minut. W tym czasie prawie cała ciecz powinna odparować. Wymieszaj naczynie, ułóż na talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy