skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w kostkę.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pióra lub połówki pierścieni.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski. Dla kontrastu lepiej jest użyć wielokolorowej papryki. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące i pożywne, możesz dodać ziemniaki do liczby składników. Używając ziemniaków, umyj je, obierz i pokrój w paski.
Krok 5:
Doskonale uzupełni danie, sprawi, że młoda cukinia będzie delikatniejsza i lżejsza, zimą można użyć mrożonego warzywa w kostkę. Myjemy cukinię, w razie potrzeby usuwamy skórkę i usuwamy rdzeń, jeśli cukinia ma dojrzałość mleczną, można jej używać razem ze skórą i rdzeniem. Cukinię kroimy w małe kostki.
Krok 6:
Bakłażan sprawi, że smak potrawy będzie bogatszy i jaśniejszy. Myjemy bakłażany, kroimy w paski, aby usunąć specyficzną gorycz z warzyw, solimy i odstawiamy na 15 minut, następnie wyciskamy sok, myjemy bakłażana. Brokuły myjemy, suszymy i dzielimy na małe kwiatostany.
Krok 7:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania płaz. Jeśli skórka owocu jest gęsta, możesz ją usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą, pokrój miąższ w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Marchewki i cebulę wysyłamy na patelnię, smażymy warzywa, mieszając łopatką na średnim ogniu, około 3 minut, aż będą miękkie.
Krok 9:
Do warzyw wysyłamy filet z kurczaka, mieszamy.
Krok 10:
Smaż je razem przez 5-7 minut, aż mięso będzie białe.
Krok 11:
Następnie papryka, cukinia, bakłażan, brokuły i pomidory są wysyłane na patelnię. Natychmiast wszystko wymieszaj. Smaż warzywa z kurczakiem na średnim ogniu przez około 7 minut, aż warzywa wypuszczą sok. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wlej trzecią część szklanki wody. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką.
Krok 12:
Dusić warzywa z kurczakiem przez około 20 minut. W tym czasie prawie cała ciecz powinna odparować. Wymieszaj naczynie, ułóż na talerzach i podawaj.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g