skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowej kiełbasy wątrobowej.
Krok 2:
Wypłucz jelito naturalne z soli z zewnątrz i od wewnątrz, namocz w ciepłej wodzie. W zależności od rodzaju i przetwarzania jelit czas moczenia może się różnić. Dlatego spójrz na dołączone do nich instrukcje.
Krok 3:
Umyj i osusz wątrobę, usuń żyły i film. Pokrój na kawałki, włóż do miski blendera. Wątroba do kiełbasy może być absolutnie dowolna, ale z kurczakiem okazuje się znacznie delikatniejsza.
Krok 4:
Obierz cebulę, drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Połóż pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut, aż będzie miękka. Ostudź trochę i dodaj do miski do wątroby. Możesz wziąć cebulę nie tylko cebulę, ale biała szalotka jest idealna.
Krok 5:
Uderz wszystko, aż będzie gładkie, aby kiełbasa była delikatna.
Krok 6:
Umyj jajko w ciepłej wodzie i rozbij do miski, a dopiero potem Dodaj do masy wątrobowej. Jest to konieczne, aby upewnić się o świeżości, ponieważ jeśli zepsute jajko zostanie rozbite w wątrobie, będziesz musiał wszystko wyrzucić.
Krok 7:
Pokrój smalec w drobną kostkę i dodaj do masy. Aby ułatwić krojenie smalcu, włóż go do zamrażarki i pozwól mu trochę zamarznąć. Twardy łatwo się tnie.
Krok 8:
Dodaj semolinę, najlepiej semolinę małych odmian, najlepiej semolinę. Dzięki temu kiełbasa jest bardziej delikatna i jednorodna.
Krok 9:
Wlej mleko. Mleko można przyjmować w absolutnie dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalne.
Krok 10:
Dodaj sól, czarny pieprz i starty czosnek do miski z masą wątrobową. Wszystko dobrze wymieszaj. Oczywiście możesz umieścić inne przyprawy, ale nie powinny one zakłócać naturalnego smaku wątroby. Odstaw na 10-15 minut, aby semolina pęczniała. Włącz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Krok 11:
W przygotowanym jelicie zawiąż jeden koniec w węzeł i dobrze dokręć.
Krok 12:
Możesz wypełnić jelito za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną dyszą. Ale nie wszyscy to mają, więc możesz to zrobić bardzo prosto. Weź zwykłą plastikową butelkę i odetnij górę. Usuń korek i umieść drugi koniec jelita na szyi.
Krok 13:
Teraz łyżką włóż mieloną wątrobę do prowizorycznego lejka. Jest dość płynny, więc spokojnie spływa do środka.
Krok 14:
Wypełnij całą długość mielonym mięsem i zawiąż drugi koniec. Nie próbuj go mocno wypchać, w przeciwnym razie kiełbasa pęknie podczas gotowania. Chociaż to jej nie pogorszy.
Krok 15:
Zrób kiełbasę, aż skończy się cała mielona wątroba.
Krok 16:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmaruj go olejem roślinnym i włóż kiełbasę wątrobową. Posmaruj go olejem.
Krok 17:
Włóż blachę do pieczenia do gorącego piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Wyjmij kiełbasę z piekarnika i ostudź.
Krok 18:
Pokrój kiełbasę wątrobową i podawaj.
Krok 19:
Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowy liver - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g