domowa kiełbasa wątrobowa

naturalna kiełbasa wątrobowa zrobiona w domu. W końcu tylko w kiełbasie, którą sam ugotowałeś, możesz być w stu procentach pewien. Zwłaszcza jeśli jest to kiełbasa z podrobów. Odbywa się to bardzo prosto i nie będzie nawet wymagane żadne specjalne urządzenia.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 28 % 9 g
195 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowej kiełbasy wątrobowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypłucz jelito naturalne z soli z zewnątrz i od wewnątrz, namocz w ciepłej wodzie. W zależności od rodzaju i przetwarzania jelit czas moczenia może się różnić. Dlatego spójrz na dołączone do nich instrukcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz wątrobę, usuń żyły i film. Pokrój na kawałki, włóż do miski blendera. Wątroba do kiełbasy może być absolutnie dowolna, ale z kurczakiem okazuje się znacznie delikatniejsza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Połóż pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut, aż będzie miękka. Ostudź trochę i dodaj do miski do wątroby. Możesz wziąć cebulę nie tylko cebulę, ale biała szalotka jest idealna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uderz wszystko, aż będzie gładkie, aby kiełbasa była delikatna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajko w ciepłej wodzie i rozbij do miski, a dopiero potem Dodaj do masy wątrobowej. Jest to konieczne, aby upewnić się o świeżości, ponieważ jeśli zepsute jajko zostanie rozbite w wątrobie, będziesz musiał wszystko wyrzucić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój smalec w drobną kostkę i dodaj do masy. Aby ułatwić krojenie smalcu, włóż go do zamrażarki i pozwól mu trochę zamarznąć. Twardy łatwo się tnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj semolinę, najlepiej semolinę małych odmian, najlepiej semolinę. Dzięki temu kiełbasa jest bardziej delikatna i jednorodna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mleko. Mleko można przyjmować w absolutnie dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól, czarny pieprz i starty czosnek do miski z masą wątrobową. Wszystko dobrze wymieszaj. Oczywiście możesz umieścić inne przyprawy, ale nie powinny one zakłócać naturalnego smaku wątroby. Odstaw na 10-15 minut, aby semolina pęczniała. Włącz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przygotowanym jelicie zawiąż jeden koniec w węzeł i dobrze dokręć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz wypełnić jelito za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną dyszą. Ale nie wszyscy to mają, więc możesz to zrobić bardzo prosto. Weź zwykłą plastikową butelkę i odetnij górę. Usuń korek i umieść drugi koniec jelita na szyi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz łyżką włóż mieloną wątrobę do prowizorycznego lejka. Jest dość płynny, więc spokojnie spływa do środka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij całą długość mielonym mięsem i zawiąż drugi koniec. Nie próbuj go mocno wypchać, w przeciwnym razie kiełbasa pęknie podczas gotowania. Chociaż to jej nie pogorszy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób kiełbasę, aż skończy się cała mielona wątroba.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmaruj go olejem roślinnym i włóż kiełbasę wątrobową. Posmaruj go olejem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż blachę do pieczenia do gorącego piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Wyjmij kiełbasę z piekarnika i ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój kiełbasę wątrobową i podawaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy