wątróbka z marchewką cebulą i majonezem na patelni

z produktów budżetowych, szybki, prosty, łatwy, pyszny! Wątroba z marchewką cebulą i majonezem na patelni okazuje się niskokaloryczna, ale jednocześnie satysfakcjonująca. Dla niej możesz wziąć dowolną wątrobę: wieprzowinę, wołowinę. Gotuj z gęstym lub płynnym sosem i podawaj z dowolnym dodatkiem lub sałatką!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę z majonezem na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam wątrobę wołową, ale możesz ją zastąpić wieprzowiną. Możesz wziąć wątrobę świeżą lub mrożoną. Zamrożony produkt należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z wątroby usuń duże przewody, skrzepy krwi, jeśli takie istnieją. Dokładnie spłucz. Następnie pokrój wątrobę w kostkę o wymiarach około 2x2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać lub dodawać podczas duszenia wątroby pod pokrywką, aby cebula dała potrawie wszystkie soki, a cebulę na końcu można wyrzucić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Połóż cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wątrobę na patelni i smaż wszystko razem, mieszając, przez 5 minut. Na koniec wszystko sól, pieprz. Należy jednak pamiętać, że do wątroby dodaje się majonez, który jest już lekko słony. Dlatego sól ostrożnie. Możesz również posypać wątrobę mieszanką przypraw do potraw z podrobów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez na patelnię i wymieszaj. Możesz użyć dowolnego majonezu do smaku: prowansalskiego, oliwkowego lub na jajach przepiórczych. Najważniejsze jest to, że lubisz jego smak, ponieważ ostateczny smak potrawy zależy od majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę. W zależności od żądanej ilości sosu możesz dodać więcej lub mniej wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż wątroba się ugotuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Duszona wątróbka z cebulą i marchewką jest gotowa. Możesz podawać do stołu z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy