skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię w śmietanie z czosnkiem? Przygotuj składniki. Cukinia do takiego dania lepiej jest brać Młode, są delikatniejsze, bardziej soczyste i smaczniejsze, a także zawierają większą ilość witamin. Ponadto nie można ich czyścić ani usuwać rdzenia z nasionami, co upraszcza proces gotowania. Ale bardziej dojrzałe warzywa też będą działać, będą musiały zostać umyte, oskórowane i usunięte nasiona.
Krok 2:
Pokrój cukinię w kółka o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli sprawisz, że kawałki będą grubsze, będziesz musiał gotować danie dłużej i możliwe, że cukinia będzie twarda. Najlepszą opcją gotowania jest pieczenie cukinii, okazuje się bardziej przydatne, ale smażenie jest łatwiejsze, szybsze i smaczniejsze.
Krok 3:
Obierz czosnek z folii i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Czosnek nada cukinii ostry i przyjemny smak.
Krok 4:
Aby cukinia była smaczniejsza i bardziej soczysta, możesz ugotować ją z ciastem. Aby to zrobić, wbij jajko kurze do miski, ubij widelcem lub trzepaczką ze szczyptą soli, aż będzie gładkie, niekoniecznie do uzyskania piany. Zanurz kawałki cukinii w ubitym jajku.
Krok 5:
Wlej trochę mąki pszennej do talerza. Następnie obtocz je po obu stronach w mące.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim krążki cukinii. Sól i pieprz do smaku. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z posiekanymi ząbkami czosnku. Polej sosem śmietanowym. Przykryj patelnię i gotuj cukinię pod przykryciem na średnim ogniu przez około 7-10 minut. Zdejmij pokrywę. Niech SOS trochę zgęstnieje.
Krok 8:
Połóż cukinię na talerzu. Posyp świeżymi ziołami i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g