cukinia w śmietanie z czosnkiem

proste, niedrogie, zdrowe i smaczne danie! W sezonie zbiorów cukinia na miejscu rośnie w ogromnych ilościach. A gospodynie wymyślają wiele potraw, w których można użyć cukinii. To proste i łatwe warzywo można nazwać produktem uniwersalnym. Cukinia ma neutralny smak i łączy się z prawie wszystkimi potrawami. A proste danie z cukinii z kwaśną śmietaną i czosnkiem przygotowuje się dosłownie w pół godziny, ale okazuje się bardzo smaczne, zdrowe i satysfakcjonujące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 48 % 10 g
119 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię w śmietanie z czosnkiem? Przygotuj składniki. Cukinia do takiego dania lepiej jest brać Młode, są delikatniejsze, bardziej soczyste i smaczniejsze, a także zawierają większą ilość witamin. Ponadto nie można ich czyścić ani usuwać rdzenia z nasionami, co upraszcza proces gotowania. Ale bardziej dojrzałe warzywa też będą działać, będą musiały zostać umyte, oskórowane i usunięte nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię w kółka o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli sprawisz, że kawałki będą grubsze, będziesz musiał gotować danie dłużej i możliwe, że cukinia będzie twarda. Najlepszą opcją gotowania jest pieczenie cukinii, okazuje się bardziej przydatne, ale smażenie jest łatwiejsze, szybsze i smaczniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek z folii i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Czosnek nada cukinii ostry i przyjemny smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby cukinia była smaczniejsza i bardziej soczysta, możesz ugotować ją z ciastem. Aby to zrobić, wbij jajko kurze do miski, ubij widelcem lub trzepaczką ze szczyptą soli, aż będzie gładkie, niekoniecznie do uzyskania piany. Zanurz kawałki cukinii w ubitym jajku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę mąki pszennej do talerza. Następnie obtocz je po obu stronach w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim krążki cukinii. Sól i pieprz do smaku. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce wymieszaj śmietanę z posiekanymi ząbkami czosnku. Polej sosem śmietanowym. Przykryj patelnię i gotuj cukinię pod przykryciem na średnim ogniu przez około 7-10 minut. Zdejmij pokrywę. Niech SOS trochę zgęstnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż cukinię na talerzu. Posyp świeżymi ziołami i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy