skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec warzywa z mięsem w doniczkach? Przygotuj jedzenie. Mięso pasuje do każdego, wziąłem wieprzowinę. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Warzywa wybieraj również według smaku lub dostępności.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę. Nie ma potrzeby mielenia — duszenie w doniczkach sprawi, że będą tłuczone.
Krok 3:
Pokrój również mięso i cebulę na małe kawałki.
Krok 4:
Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj wieprzowinę i szybko usmaż je razem. Spraw, aby ogień był silny, aby mięso było smażone i nie pozwalało sokowi — wtedy pozostanie miękkie i soczyste.
Krok 5:
Połóż smażoną wieprzowinę z cebulą pierwszą warstwą w garnkach (otrzymasz 2 garnki).
Krok 6:
Podsmaż pozostałe warzywa na tej samej patelni: najpierw marchewki i ziemniaki, a następnie dodaj kapustę. Sól i pieprz do smaku.
Krok 7:
Gdy warzywa się usmażą, umieść je w garnkach na mięsie.
Krok 8:
Połóż ćwiartki pomidorów na wierzchu. Możesz najpierw usunąć z nich skórę.
Krok 9:
Piecz mięso z warzywami w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od cech piekarnika, objętości garnków i rodzaju mięsa.
Krok 10:
Po upewnieniu się, że danie jest gotowe (mięso i ziemniaki stają się miękkie) wyjmij garnki z piekarnika i natychmiast podawaj je na stole. Możesz położyć mięso z warzywami na talerzach, ale porcja jest o wiele bardziej interesująca w doniczkach. Smacznego!
podawaj warzywa z mięsem w doniczkach z dowolnymi piklami i marynatami, dekorując gałązką świeżych ziół.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g