warzywa z mięsem w doniczkach

proste, pyszne, ze zwykłych potraw, na obiad! Warzywa z mięsem w doniczkach to proste, ale bardzo smaczne danie, godne nawet świątecznego stołu. Gotowanie nie jest trudne, produkty są najbardziej przystępne cenowo. W doniczkach danie okazuje się słabe, mięso jest doskonale ugotowane.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 38 % 9 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec warzywa z mięsem w doniczkach? Przygotuj jedzenie. Mięso pasuje do każdego, wziąłem wieprzowinę. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Warzywa wybieraj również według smaku lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa w dużą kostkę. Nie ma potrzeby mielenia — duszenie w doniczkach sprawi, że będą tłuczone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również mięso i cebulę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj wieprzowinę i szybko usmaż je razem. Spraw, aby ogień był silny, aby mięso było smażone i nie pozwalało sokowi — wtedy pozostanie miękkie i soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż smażoną wieprzowinę z cebulą pierwszą warstwą w garnkach (otrzymasz 2 garnki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż pozostałe warzywa na tej samej patelni: najpierw marchewki i ziemniaki, a następnie dodaj kapustę. Sól i pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy warzywa się usmażą, umieść je w garnkach na mięsie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ćwiartki pomidorów na wierzchu. Możesz najpierw usunąć z nich skórę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz mięso z warzywami w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od cech piekarnika, objętości garnków i rodzaju mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upewnieniu się, że danie jest gotowe (mięso i ziemniaki stają się miękkie) wyjmij garnki z piekarnika i natychmiast podawaj je na stole. Możesz położyć mięso z warzywami na talerzach, ale porcja jest o wiele bardziej interesująca w doniczkach. Smacznego!

podawaj warzywa z mięsem w doniczkach z dowolnymi piklami i marynatami, dekorując gałązką świeżych ziół.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy