kanapki z pomidorami, gorące i zimne, mogą być śniadaniem, przekąską w pracy, przekąską na świątecznym stole i pysznymi spotkaniami z rodziną nad jeziorem. Możesz je uzupełnić szeroką gamą składników, prostych i egzotycznych. W przypadku gorących kanapek odpowiedni jest piekarnik, grill, toster, opiekacz do kanapek lub kuchenka mikrofalowa. Głównym plusem dania jest to, że potrzebujesz bardzo mało czasu na gotowanie-wydasz więcej na krojenie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na kanapki z pomidorami:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
chleb | 254 | 7.6 | 0.8 | 49.2 |
Baton | 273 | 8 | 3 | 50 |
biały chleb | 266 | 7.6 | 3.3 | 48.2 |
W przypadku najprostszych kanapek potrzebne będą tylko: kromki chleba lub pieczywa, pomidor, sól. Aby były bardziej soczyste i apetyczne, możesz dodać:
- kropla majonezu
- starty czosnek
- kawałek sera
- świeże warzywa
- szynka lub kiełbasa
- jajko na twardo
- ogórek
- marynowana cebula
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na kanapki z pomidorami:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
kanapki na białym chlebie z tuńczykiem, sałatą i ogórkiem | 15 min | 46 | +18 |
grzanki z sosem z pieczonych pomidorów | 2 h 30 min | 57 | +7 |
kanapki z grillowanym mięsem | 10 min | 65 | +22 |
kanapki z kurczakiem i warzywami | 45 min | 69 | +2 |
gorące kanapki z pomidorami i serem w piekarniku | 15 min | 72 | +137 |
gorące kanapki z pomidorami są przygotowywane w ten sposób:
- połóż okrąg pomidora na kromkach chleba.
- posyp startym serem na wierzchu.
- piec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do miękkości.
niezły pomysł na bufet fitness: użyj małych okrągłych bochenków, na których układasz kółka pomidorków koktajlowych w różnych kolorach - zarówno piękne, smaczne, jak i zdrowe. Zamiast pieczywa można dostosować kubki białego chleba wycięte szklanką, lekko wysuszone w tosterze.
porady i wskazówki:
- aby pomidor nie wypuścił zbyt dużej ilości soku na chleb, używaj tylko jego mięsistej części
- im ostrzejszy nóż, tym piękniejsze plastry można nim pokroić
- pomidora nie można pokroić w plastry, ale na kawałki, krusząc je na chlebie