proste kanapki ze śledziem

pyszna i prosta przekąska będzie odpowiednia w każdym menu!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 39 % 17 g
węglowodany 34 % 15 g
234 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

przede wszystkim gotuję jajko na twardo i pozwalam mu ostygnąć. Robię to wieczorem, ponieważ najczęściej przygotowuję proste kanapki na śniadanie. Śledzie czyszczę z folii na zewnątrz i czyszczę od wewnątrz. Filety zdejmuję z kości i wkładam do zamrażarki. Zostawiam mały kawałek w dużej komorze horlodilnika, po pokrojeniu na małe plasterki. Bułkę kroję na pół, każdą połowę smaruję masłem. Na jednej z połówek każdej bułki kładę cienkie kółko jajka, wokół którego układam kawałki fileta śledziowego. A czasem gotuję rodzaj masła z jajek i stopionego sera, na którym kładę kawałki fileta lub pod śledziem wkładam kawałki pomidora. Przykrywam drugą połową bułki. Cóż, to wszystko, teraz możesz zaparzyć kawę i zacząć śniadanie. Jeśli nie jest to śniadanie, ale kolacja, często dodaję do każdej bułki kilka pierścieni cebuli. Kulinarny przepis na to doskonałe jedzenie ma ciekawą historię. Mój znajomy kucharz jest wielkim koneserem szerokiej gamy przekąsek. Kiedy po raz kolejny poprosiłem ją, aby podzieliła się ze mną jakimś ciekawym przepisem, rzuciła mi MMS-Koy ten przepis kulinarny ze zdjęciem. Zaskoczyło mnie, jak piękna może być najzwyklejsza kanapka na co dzień. Po raz drugi nadszedł czas, aby być zaskoczonym, kiedy ugotowałem to pozornie najzwyklejsze jedzenie, które okazało się zaskakująco smaczne. Proste kanapki przygotowuję teraz nie tylko w dni powszednie, ale także w święta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy