skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zaczynamy wprowadzać w życie pyszny przepis kulinarny-ciasto Elena: pocieramy miękką kremową margarynę z cukrem (bierzemy w paczkach),
Krok 3:
Dodaj jajka i rozgrzany miód.
Krok 4:
Umieść powstałą masę w łaźni wodnej i zacznij podgrzewać, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Wlej sodę gaszoną w kwasie cytrynowym. Stopniowo mieszaj mąkę, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Krok 5:
Odstawiamy ciasto na bok do zaparzenia przez co najmniej dwadzieścia minut. Możesz nawet włożyć go do lodówki.
Krok 6:
Po zrolowaniu w warstwę lub po prostu weź pożądany kształt z powłoką teflonową i niejako zagniatamy w nim nasze ciasto, wyrównując powierzchnię palcami.
Krok 7:
Jednocześnie staramy się podzielić całe ciasto na jak największą liczbę ciast. Osobliwością tego ciasta jest to, że im więcej ciast, tym lepiej.
Krok 8:
Ostrożnie pokrój upieczone ciasta, aby wszystkie były tego samego rozmiaru. Przetrzyj skrawki na drobnej tarce-to będzie nasz proszek. Każde ciasto pokrywamy kremem, a wierzch i boki dekorujemy proszkiem – piękne Jedzenie jest gotowe.
Krok 9:
Przygotowanie kremu: zagotuj syrop cukrowy, Dodaj do niego skondensowane mleko i zagotuj masę, mieszając. Ostudzić, a następnie ubić razem z masłem. Na samym końcu dodaj zmielone orzechy (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały).
Krok 10:
Nasącz każde ciasto kremem.
Krok 11:
Na koniec posyp ciasto posypane kremem posypką ze skrawków ciast startych na drobnej tarce. Nie zrobiłem tego, ponieważ już na tym etapie uważam ciasto za piękne.
Krok 12:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g