Ciasto Elena

"Elena" gotuje się przez długi czas, ale zjada się bardzo szybko!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 60 % 47 g
432 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy wprowadzać w życie pyszny przepis kulinarny-ciasto Elena: pocieramy miękką kremową margarynę z cukrem (bierzemy w paczkach),

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka i rozgrzany miód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść powstałą masę w łaźni wodnej i zacznij podgrzewać, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Wlej sodę gaszoną w kwasie cytrynowym. Stopniowo mieszaj mąkę, aby ciasto było gładkie, bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odstawiamy ciasto na bok do zaparzenia przez co najmniej dwadzieścia minut. Możesz nawet włożyć go do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zrolowaniu w warstwę lub po prostu weź pożądany kształt z powłoką teflonową i niejako zagniatamy w nim nasze ciasto, wyrównując powierzchnię palcami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jednocześnie staramy się podzielić całe ciasto na jak największą liczbę ciast. Osobliwością tego ciasta jest to, że im więcej ciast, tym lepiej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie pokrój upieczone ciasta, aby wszystkie były tego samego rozmiaru. Przetrzyj skrawki na drobnej tarce-to będzie nasz proszek. Każde ciasto pokrywamy kremem, a wierzch i boki dekorujemy proszkiem – piękne Jedzenie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie kremu: zagotuj syrop cukrowy, Dodaj do niego skondensowane mleko i zagotuj masę, mieszając. Ostudzić, a następnie ubić razem z masłem. Na samym końcu dodaj zmielone orzechy (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasącz każde ciasto kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na koniec posyp ciasto posypane kremem posypką ze skrawków ciast startych na drobnej tarce. Nie zrobiłem tego, ponieważ już na tym etapie uważam ciasto za piękne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy