skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciast.
Krok 2:
Ubij białka przez długi czas, wlej do nich cukier, kontynuując ubijanie.
Krok 3:
Czekamy, aż masa wzrośnie.
Krok 4:
Po powoli i na zmianę dodajemy skondensowane mleko, skrobię i mąkę, kontynuując ubijanie.
Krok 5:
Wlej sodę gaszoną w kwasie cytrynowym.
Krok 6:
Wlej wstępnie stopioną i schłodzoną margarynę do masy jajecznej.
Krok 7:
W ostatniej kolejności Wprowadzamy jedno żółtko, kontynuując ubijanie.
Krok 8:
Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy mak. Piec w piekarniku w temperaturze dwustu stopni do miękkości (10-20 minut, w zależności od piekarnika).
Krok 9:
W tym czasie przygotowujemy produkty do impregnacji ciast.
Krok 10:
Gotuj impregnację: wymieszaj cukier, wodę i syrop i zagotuj.
Krok 11:
Produkty potrzebne do przygotowania kremu powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę, aby krem był jednolity.
Krok 12:
Przygotuj krem: ubij śmietanę mikserem lub trzepaczką, stopniowo dodając cukier i mleko skondensowane(ci, którzy lubią mniej słodką śmietanę, mogą nie wkładać cukru).
Krok 13:
Impregnujemy każde ciasto, a następnie pokrywamy je kremem.
Krok 14:
Gotowe jedzenie jest dekorowane tak, jak chcesz: startą czekoladą, lukrem, makiem, płatkami kokosowymi, tylko kruszonką i tak dalej. Smacznego i powodzenia w pieczeniu tego pysznego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g