ciasto skondensowane

miłośnicy słodyczy są po prostu zobowiązani do wypróbowania tego przepisu! Muszę od razu powiedzieć, że ten przepis kulinarny, moim zdaniem, sugeruje użycie zbyt wielu słodkich produktów na ciasto. Nie podobało mi się to od razu, więc zmniejszyłam ilość słodyczy w przepisie. Oferuję jednak ciasto skondensowane dokładnie w takiej formie, w jakiej je znalazłem.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 64 % 34 g
285 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciast.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka przez długi czas, wlej do nich cukier, kontynuując ubijanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czekamy, aż masa wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po powoli i na zmianę dodajemy skondensowane mleko, skrobię i mąkę, kontynuując ubijanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sodę gaszoną w kwasie cytrynowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wstępnie stopioną i schłodzoną margarynę do masy jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ostatniej kolejności Wprowadzamy jedno żółtko, kontynuując ubijanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy mak. Piec w piekarniku w temperaturze dwustu stopni do miękkości (10-20 minut, w zależności od piekarnika).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie przygotowujemy produkty do impregnacji ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj impregnację: wymieszaj cukier, wodę i syrop i zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Produkty potrzebne do przygotowania kremu powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę, aby krem był jednolity.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem: ubij śmietanę mikserem lub trzepaczką, stopniowo dodając cukier i mleko skondensowane(ci, którzy lubią mniej słodką śmietanę, mogą nie wkładać cukru).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Impregnujemy każde ciasto, a następnie pokrywamy je kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe jedzenie jest dekorowane tak, jak chcesz: startą czekoladą, lukrem, makiem, płatkami kokosowymi, tylko kruszonką i tak dalej. Smacznego i powodzenia w pieczeniu tego pysznego ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy