Ciasto Moskwa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na wspaniały świąteczny deser, który nazywa się ciasto Moskwa. Przygotowanie go zajmie trochę czasu i trochę wysiłku.
ubij żółtka z pół szklanki cukru, aż masa wzrośnie trzy razy. W osobnej misce ubij schłodzone białka bez cukru. Gdy białka staną się pianą, wlej do nich pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż będą gęste. Wymieszaj trzecią część białek z żółtkami, a następnie dodaj mąkę ze skrobią. Delikatnie wymieszaj i dodaj wszystkie białka. Ciasto pieczemy jednym ciastem przez około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni. Gdy biszkopt będzie gotowy, schłodź go i pokrój na trzy części. Wszystkie ciasta nasączamy syropem cukrowym z dodatkiem likieru. Dwa dolne ciasta pokrywamy dżemem truskawkowym, na dżem nakładamy krem czekoladowy. Trzecie ciasto jest pokryte dżemem i kremem maślanym. Udekoruj powierzchnię i boki ciasta bezami.
krem czekoladowy: ubij masło, dodaj do niego mleko skondensowane, cukier waniliowy i kakao.
krem: wszystko to samo, tylko bez kakao.
ubij żółtka z pół szklanki cukru, aż masa wzrośnie trzy razy. W osobnej misce ubij schłodzone białka bez cukru. Gdy białka staną się pianą, wlej do nich pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż będą gęste. Wymieszaj trzecią część białek z żółtkami, a następnie dodaj mąkę ze skrobią. Delikatnie wymieszaj i dodaj wszystkie białka. Ciasto pieczemy jednym ciastem przez około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni. Gdy biszkopt będzie gotowy, schłodź go i pokrój na trzy części. Wszystkie ciasta nasączamy syropem cukrowym z dodatkiem likieru. Dwa dolne ciasta pokrywamy dżemem truskawkowym, na dżem nakładamy krem czekoladowy. Trzecie ciasto jest pokryte dżemem i kremem maślanym. Udekoruj powierzchnię i boki ciasta bezami.
krem czekoladowy: ubij masło, dodaj do niego mleko skondensowane, cukier waniliowy i kakao.
krem: wszystko to samo, tylko bez kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Bezy - 366 kcal / 100g