bagietka drożdżowa z sezamem

Elegancka Bagietka z najdelikatniejszym miękiszem i chrupiącą skórką! Uwielbiam robić własny chleb. Moim ulubionym przepisem kulinarnym jest przepis na takie jedzenie jak francuska bagietka.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 67 % 36 g
263 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

 zaczynamy od rozpuszczenia soli i granulowanego cukru w ciepłej wodzie. Teraz przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj wodę do mieszanki i zagniataj ciasto przez co najmniej 5 minut. Następnie pozostaw ciasto do zaparzenia na godzinę w ciepłym miejscu. Teraz wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 4 równe części. Następnie bierzemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy z niego okrąg, smarujemy olejem i skręcamy dwie przeciwległe krawędzie do środka. Teraz odwracamy powstały prostokąt szwem w dół i zwijamy go w prostokąty o wymiarach 10 na 25 centymetrów. Teraz przenosimy powstały produkt na blachę do pieczenia. Robimy to samo ze wszystkimi kawałkami ciasta. Następnie posyp nasz półgotowany chleb makiem, sezamem, serem, umieść blachę do pieczenia w rozgrzanej do 180 stopni przez 30-35 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g

Podobne przepisy