skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjny budyń czekoladowy, prawdziwa dekoracja kuchni angielskiej, okaże się, jeśli weźmiesz pod uwagę ten przepis kulinarny.
najpierw odetnij skórkę z bułki Chlebowej, a następnie pokrój ją w plastry i pozostaw do namoczenia w mleku. Zmiel zmiękczone masło z pół szklanki cukru, dodaj kakao, a następnie wbij żółtka po jednym na raz. Dobrze zagniatamy, aby uzyskać elastyczną jednorodną masę. Teraz wyciśnij namoczone plastry chleba, zmiażdż je w puree i włóż do głównej mieszanki. Dodaj posiekane orzechy włoskie zmieszane z mąką, wlej wytrawne wino i dodaj cukier waniliowy. Pozostały granulowany cukier ubijamy zimnymi białkami jaj z bardzo dużą prędkością (mikserem). Włóż białka do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto układamy w przygotowanej formie i pieczemy w piekarniku. Takie jedzenie podawane jest z sosem.
sos: wymieszaj pół szklanki zimnego mleka z mąką, cukrem i kakao. Doprowadź drugą część mleka do wrzenia i wlej do niego mleko z mąką. Dobrze ugniatamy i trzymamy, aż zgęstnieje. Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej mleko. Ostudzić i rozcieńczyć suchym winem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g