budyń czekoladowy z chleba i mąki w piekarniku

sprawdzony od wieków angielski przepis na budyń!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 60 % 24 g
211 kcal
IG: 13 / 21 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

tradycyjny budyń czekoladowy, prawdziwa dekoracja kuchni angielskiej, okaże się, jeśli weźmiesz pod uwagę ten przepis kulinarny.
najpierw odetnij skórkę z bułki Chlebowej, a następnie pokrój ją w plastry i pozostaw do namoczenia w mleku. Zmiel zmiękczone masło z pół szklanki cukru, dodaj kakao, a następnie wbij żółtka po jednym na raz. Dobrze zagniatamy, aby uzyskać elastyczną jednorodną masę. Teraz wyciśnij namoczone plastry chleba, zmiażdż je w puree i włóż do głównej mieszanki. Dodaj posiekane orzechy włoskie zmieszane z mąką, wlej wytrawne wino i dodaj cukier waniliowy. Pozostały granulowany cukier ubijamy zimnymi białkami jaj z bardzo dużą prędkością (mikserem). Włóż białka do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto układamy w przygotowanej formie i pieczemy w piekarniku. Takie jedzenie podawane jest z sosem.
sos: wymieszaj pół szklanki zimnego mleka z mąką, cukrem i kakao. Doprowadź drugą część mleka do wrzenia i wlej do niego mleko z mąką. Dobrze ugniatamy i trzymamy, aż zgęstnieje. Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej mleko. Ostudzić i rozcieńczyć suchym winem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy