skład / składniki
metoda gotowania
jedną z moich ulubionych zimnych przekąsek na wielką ucztę są jajka w galarecie. To jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo nietypowe. To świetna alternatywa dla zwykłego galaretki. Jeśli chcesz przygotować tę wspaniałą przekąskę na najbliższą uroczystość, postępuj zgodnie z instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy więc od napełnienia żelatyny 100 mililitrami chłodnej przegotowanej wody i pozostawienia na godzinę. Teraz gotuj filet z kurczaka do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy filet będzie gotowy, odcedź szklankę półtora odcedzonego bulionu z kurczaka. Teraz bierzemy surowe jaja kurze i dobrze je myjemy. Następnie z tępej strony jąder wykonujemy mały otwór o długości około 2 centymetrów. Ostrożnie wylewamy białko i żółtko ze skorupek. Teraz rozpuszczamy sodę w ciepłej wodzie i moczymy skorupki w tym roztworze przez 10-15 minut. Po tym czasie dobrze spłucz skorupę pod bieżącą wodą. Teraz kroimy szynkę w cienkie paski. Następnie w odlanym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Następnie wkładamy skorupki do pojemnika na jaja kurze i zaczynamy układać w nich nadzienie. Najpierw umieść gałązkę zieleni i kilka jagód żurawiny na dnie każdej skorupy. Następnie trochę szynki, groszku, kukurydzy. Na koniec wlej żelatynowy bulion do każdego jądra i włóż nasze jądra do lodówki na noc. Wlać bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na noc. Rano uwalniamy przekąskę ze skorupy, kładziemy ją na talerzu i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g