jajka wypełnione szynką

zafunduj gościom pyszne! Oryginalny, prosty i szybki!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 29 % 10 g
150 kcal
IG: 70 / 0 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 20 min

jedną z moich ulubionych zimnych przekąsek na wielką ucztę są jajka w galarecie. To jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo nietypowe. To świetna alternatywa dla zwykłego galaretki. Jeśli chcesz przygotować tę wspaniałą przekąskę na najbliższą uroczystość, postępuj zgodnie z instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy więc od napełnienia żelatyny 100 mililitrami chłodnej przegotowanej wody i pozostawienia na godzinę. Teraz gotuj filet z kurczaka do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy filet będzie gotowy, odcedź szklankę półtora odcedzonego bulionu z kurczaka. Teraz bierzemy surowe jaja kurze i dobrze je myjemy. Następnie z tępej strony jąder wykonujemy mały otwór o długości około 2 centymetrów. Ostrożnie wylewamy białko i żółtko ze skorupek. Teraz rozpuszczamy sodę w ciepłej wodzie i moczymy skorupki w tym roztworze przez 10-15 minut. Po tym czasie dobrze spłucz skorupę pod bieżącą wodą. Teraz kroimy szynkę w cienkie paski. Następnie w odlanym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Następnie wkładamy skorupki do pojemnika na jaja kurze i zaczynamy układać w nich nadzienie. Najpierw umieść gałązkę zieleni i kilka jagód żurawiny na dnie każdej skorupy. Następnie trochę szynki, groszku, kukurydzy. Na koniec wlej żelatynowy bulion do każdego jądra i włóż nasze jądra do lodówki na noc. Wlać bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na noc. Rano uwalniamy przekąskę ze skorupy, kładziemy ją na talerzu i podajemy do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy